Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kapelica povsem uničena, Marijin kip nepoškodovan

Objava: 26. 06. 2024 / 08:11
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.06.2024 / 12:13
Kapelica povsem uničena, Marijin kip nepoškodovan
Kapelica Temenica v dolenjski občini Ivančna Gorica, Marijin kip, nesreča. FOTO: Arhiv Družine

Kapelica povsem uničena, Marijin kip nepoškodovan

V kraju Temenica v dolenjski občini Ivančna Gorica je sredi junija prišlo do nenavadne nesreče. Traktorist je s cisterno zadel v kapelico in jo pri tem hudo poškodoval. Marijin kip v njej pa je ostal nepoškodovan.

Kako je prišlo do nesreče? Po besedah gospoda Franca z izletniške kmetije Fajdiga je eden od domačinov s traktorjem in cisterno razvažal gnojnico. Med umikanjem avtomobilu je sunkovito odvil, pri čemer se je cisterna prevrnila in ob tem porušila kapelico v križišču, ki je približno sto metrov oddaljena od domačije. Marijin kip, ki je stal v sredini kapelice, pa je ostal na istem mestu in nepoškodovan.

Kip je star več kot 120 let

»Vsakemu ni dano videti v živo, nam pa je bilo to dano – da je kip po nesreči stal na istem mestu, niti malo ni bil premaknjen ali poškodovan. Ob tem se zamisliš.« 73-letni Franc je hvaležen, da ob tem nihče ni bil poškodovan. Domačinu, ki je vozil traktor, je dejal, naj se vedno zahvali Mariji, da se je situacija rešila, kot se je. »Če je kapelico lahko po prvi svetovni vojni zgradila ena uboga vdova, bomo pa še mi sedaj zgradili novo,« zatrjuje.

Kapelica je na tem mestu stala od leta 1918, postaviti pa jo je dala Frančeva ma...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh