Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kandidat za kmetijskega ministra skozi prvo sito

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 13. 10. 2020 / 10:16
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.10.2020 / 19:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kandidat za kmetijskega ministra skozi prvo sito

Kandidat za kmetijskega ministra skozi prvo sito

Dr. Jože Podgoršek je izpostavil krepitev samooskrbe in zagotavljanje varne hrane.

Jože Podgoršek je trenutno državni sekretar na kmetijskem ministrstvu. FOTO: Državni zbor RS

Da se slovensko kmetijstvo sooča z mnogimi izzivi, a ima hkrati tudi številne potenciale, ki mu bodo koristili v prihajajočem zahtevnem obdobju, je kandidat za ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek poudaril na predstavitvi pred matičnim parlamentarnim odborom, ki je njegov nastop kot primeren ocenil soglasno – z 10 glasovi za in nobenim proti.

Med prednostnimi nalogami na ministrskem stolčku je, kot je poročala STA, izpostavil zagotavljanje varne hrane, napovedal pa nekaj zakonodajnih sprememb, prednostno za preprečevanje afriške prašičje kuge, pa tudi na področju zemljiške zakonodaje. Zavzel se je za posodobitev sklada kmetijskih zemljišč in gozdov in za nadaljevanje sprememb zakona o kmetijstvu.

Krepitev samooskrbe in črpanje evropskih sredstev

Na področju gozdarstva si želi povečati učinkovitost javne službe Zavoda za gozdove Slovenije in izboljšati neposredno delo z lastniki gozdov, posebno skrb pa namerava nameniti poslovanju družbe Slovenski državni gozdovi. »Očitke o nepravilnosti v družbi je treba raziskati, v primeru ugotovljenih nepravilnosti pa ne bom ščitil nikogar,« je STA povzela Podgorškove besede.


Med prioritetami je kandidat za ministra izpostavil krepitev samooskrbe s kmetijskimi proizvodi, njen primanjkljaj se zaradi majhnosti države hitro pozna. FOTO: Tatjana Splichal

Med prioritetami je izpostavil še krepitev samooskrbe s kmetijskimi proizvodi – njen primanjkljaj se zaradi majhnosti države hitro pozna – in učinkovito črpanje evropskih sredstev, obenem želi poudarek nameniti tudi trajnostnemu razvoju. Kot zagotavlja, je kmetijsko ministrstvo dobro pripravljeno na drugi val širjenja novega koronavirusa.

Glasovanje bo v četrtek

Črpanje sredstev iz naslova skupne kmetijske politike trenutno, kot ocenjuje, poteka dobro, v primeru neporabljenih sredstev pa bodo nekatere razpise ponovili. Podgoršek, ki bi ob izvolitvi za ministra nasledil mag. Aleksandro Pivec, se zaveda velike širine resorja, ki ga želi voditi, toda: »Prepričan sem, da lahko s sodelovanjem in odprtim delom dosežemo izboljšave za vse panoge.«

46-letni Jože Podgoršek, trenutno državni sekretar na kmetijskem ministrstvu, ima doktorat s področja agrarne ekonomike, poklicno pot je začel v gospodarstvu, marca leta 2015 pa postal prvi varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano. Državni sekretar je dobri dve leti, od predlanskega septembra. Glasovanje o novem ministru bo na četrtkovi 46. izredni seji državnega zbora.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh