Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kamil de Lellis

Objava: 12. 07. 2021 / 07:26
Oznake: Svetniki
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 12.07.2021 / 14:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kamil de Lellis

Kamil de Lellis

Kamil, Kamilo, Kamila, Mila, Mile

Redovni ustanovitelj, duhovnik

Zavetnik: Rima, bolniških strežnikov, bolnišnic, bolnikov in umirajočih.

Atributi: črno redovno oblačilo s križem na prsih, pogosto neguje bolnike

Rodil se je 25. maja 1550 v Bucchianicu na italijanski jadranski obali. Starši so mu zgodaj umrli, on pa je postal vojak, vendar je moral to službo kmalu zapustiti zaradi bolezni, saj ni nikoli ni popolnoma ozdravel. Leta 1574 se je spreobrnil, ko je dobil delo pri gradnji kapucinskega samostana v Manfredoniji pri Garganu. Ker se mu je rana zopet odprla je odšel v Rim, kjer so ga v Jakobovi bolnici popolnoma pozdravili. Ostal je tam in delal kot bolniški strežnik, zaradi njegove zanesljivosti pa so ga kmalu imenovali za bolniškega mojstra. Kmalu je bil tudi posvečen v duhovnika. Leta 1582 je ustanovil skupnost bolniških strežnikov. Kamilijanci so morali napraviti dodatno zaobljubo, da bodo telesno in duhovno služili bolnim in obolelim za kugo. Mnogo redovnikov je ob negi bolnikov umrlo.

Leta 1607 se je odpovedal vodstvu reda in se še bolj posvetil negi bolnih, dokler ni 14. julija 1614 umrl.

Kamila je za svetnika razglasil papež Benedikt XIV. 29. junija 1746.

Upodobitve ga običajno kažejo v črni redovni obleki z velikim rdečim križem na prsih. Pogosto neguje bolnika, tudi obdanega z angeli ali pa, kako se Kristus s križa sklanja k njemu.

Goduje 14. julija, po starem pa 18. julija.

Misel: »Misli dobro, govori dobro, delaj dobro. Te tri stvari, skupaj z Gospodovo milostjo, bodo človeka pripeljale v nebesa.«

Nazaj na vrh