Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kam k slovesni maši na veliki šmaren? [SEZNAM]

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 13. 08. 2024 / 05:00
Čas branja: 9 minut
Nazadnje Posodobljeno: 13.08.2024 / 08:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kam k slovesni maši na veliki šmaren? [SEZNAM]
Procesija z Marijinim kipom in lučkami na Zaplazu. FOTO: Jože Potrpin

Kam k slovesni maši na veliki šmaren? [SEZNAM]

Največji cerkveni Marijin praznik je Marijino vnebovzetje, ki ga obhajamo 15. avgusta. Zbrali smo nekaj namigov za obisk slovesnih prazničnih maš, ki jih bodo na veliki šmaren (in na predvečer praznika) med drugim darovali slovenski (nad)škofje in novomašniki.

Čeprav sodi Marijino vnebovzetje med najstarejše Marijine praznike, je papež Pij XII. versko resnico o Marijinem vnebovzetju slovesno razglasil šele leta 1950 z apostolsko konstitucijo Munificentissimus Deus. Številne cerkve po svetu, od mogočnih katedral do vaških in božjepotnih cerkvic, izpričujejo stoletno vero v Marijino vnebovzetje.

V Sloveniji je Mariji posvečenih veliko župnijskih, podružničnih, zlasti pa božjepotnih cerkva in kapelic, zato je Marijino vnebovzetje v našem verskem izročilu globoko zakoreninjeno. Katoliška in Pravoslavna cerkev ta praznik obhajata na isti dan. Ob prazniku mnogi Slovenci romajo v Marijina svetišča.

Odkar je Slovenija samostojna država, na praznik Vnebovzete obnavljamo svojo izročitev Materi Božji s posebno molitvijo ali preprosto z molitvijo O Gospa moja. »Izročitev Mariji ima svojo vrednost in pomen le, če si v vsakdanjem življenju prizadevamo, da bi živeli in uresničevali tisto, kar smo z besedami obljubili in izpovedali,« je o izročitvi dejal pokojni koprski škof msgr. Metod Pirih.

Praznične maše (nad)škofov

V Nadškofiji Ljubljana bo na trgu pred baziliko in narodnim svetiščem Marije Pomagaj na Brezjah na največji Marijin praznik ob 10. uri slovesno somaševanje s ponovno slovesno izročitvijo oziroma obnovitvijo posvetitve slovenskega naroda Božji materi Mariji vodil ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore. Maše bodo še ob 7. uri, 8.30, 11.30, 16. in 19. uri. Na predvečer praznika bo vigilija ob 19. uri, po tradiciji bo bogoslužje vodil novomašnik – tokrat Gregor Markelc. Po maši bo procesija s podobo Marije Pomagaj in lučkami po vasi s petjem litanij Matere Božje ter nato celonočno bdenje. Glede na izkušnje preteklih let z Brezij opozarjajo, naj romarji pravočasno krenejo od doma in glede na napovedano vročino poskrbijo za zadostno hidracijo.

Marijino vnebovzetje na Brezjah. FOTO: Tatjana Splichal

V Nadškofiji Maribor bo osrednje slovesno somaševanje z obnovitvijo izročitve slovenskega naroda Mariji na praznični četrtek ob 10. uri v baziliki sv. Marije – Zavetnice s plaščem na Ptujski Gori vodil mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl. Po maši bodo pete litanije Matere Božje. Maše na praznični dan bodo še ob 6.30, 8. uri, 12.30, 16. in 19. uri, molitvena ura bo ob 9. uri. Tudi na predvečer praznika in hkrati god sv. Maksimilijana Kolbeja bo na prostem pri baziliki najprej ob 19. uri molitvena ura za odvrnitev ujme in drugih naravnih nesreč, ob 20. uri pa bo slovesno somaševanje s petimi litanijami in procesijo z lučkami vodil nadškof Cvikl. Ob 24. uri bo polno mašo daroval rektor p. Toni Brinjovc, nato bo molitveno bdenje do jutra. Ves čas bo tudi priložnost za spoved.

V Škofiji Koper bo na praznik Marijinega vnebovzetja mašo ob 10. uri v frančiškanskem samostanu in romarskem središču na Sveti Gori slovesno mašo daroval koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak. Maše bodo še ob 8., 10. uri, 11.30 in popoldne ob 16. uri. Sicer pa se bo praznovanje na Sveti Gori začelo na vigilijo praznika, 14. avgusta. Maši bosta ob 17. in slovesna ob 20. uri, ko jo bo obhajal letošnji novomašnik Mel Kovic. Po maši bo procesija z milostno podobo in lučkami ter po njen češčenje Najsvetejšega do polnoči.

V Škofiji Murska Sobota bo na veliki šmaren ob 10. uri slovesna sveta maša v župnijski cerkvi Marije vnebovzete na Gradu v Prekmurju, ki jo bo v somaševanju soboškega škofa msgr. dr. Petra Štumpfa daroval apostolski nuncij msgr. dr. Jean-Marie Speich, ki bo večer prej – ravno tako ob somaševanju domačega škofa – ob 20. uri vodil romarsko sveto mašo v župnijski cerkvi Marije vnebovzete v Turnišču. Po njej bodo procesija z Marijinim kipom, celonočno bdenje, prihod romarskih procesij in spovedovanje, ob polnoči pa še ena sveta maša.

V Škofiji Novo mesto bo v podružni in romarski cerkvi Marije vnebovzete na Zaplazu četrtkovo slovesno mašo s ponovno slovesno izročitvijo slovenskega naroda Božji materi Mariji ob 10. uri vodil novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. dr. Andrej Saje. Maši bosta še ob 8. in 16. uri. Od 9. ure naprej bo priložnost za spoved. Praznovanje Marijinega vnebovzetja v romarskem svetišču na Zaplazu se bo začelo že na predvečer praznika, ko bo ob 20. uri zbor pred župnijsko cerkvijo sv. Mihaela na Čatežu, od koder bo krenila procesija s svečkami in Marijinim kipom na Zaplaz, kjer bo nato maša. Večerno slovesnost in posvetitev slovenskega naroda Mariji bo pred cerkvijo vodil župnik v Grosupljem Martin Golob.

V Škofiji Celje pa bo na praznik že ob 9. uri v podružni romarski cerkvi Matere Božje na Svetih gorah slovesno praznično mašo z obnovitvijo izročitve slovenskega naroda Materi Božji daroval celjski škof msgr. Maksimilijan Matjaž, prepevali bodo Svetogorski pevci. Škof bo maševal tudi ob 11. uri, ko bo pel Mešani pevski zbor Bistrica ob Sotli pod vodstvom Špele Drašler. Na predvečer bo škof Matjaž ob 19. uri vodil somaševanje in procesijo z lučkami in litanijami Matere božje v podružni cerkvi Matere božje na Tinskem. V tamkajšnjem Marijinem svetišču bo ta večer prvi romarski shod.

Romarji pred Marijo Pomagaj na Brezjah. FOTO: Tatjana Splichal

Upokojeni novomeški škof msgr. Andrej Glavan bo na veliki šmaren – in hkrati ob 512. obletnici prikazanja v Strunjanu – ob 10. uri slovesno daroval glavno romarsko mašo v župnijski cerkvi Marijinega prikazanja v Strunjanu. Ob 18. uri bo sklepno mašo, po kateri bodo pete litanije Matere Božje, daroval letošnji novomašnik Luka Jesenko. Sicer pa bodo maše še ob 7. uri (ob sklepu nočnega bdenja), ob 8.30 (v italijanščini) in opoldne (v hrvaščini).

Upokojeni mariborski nadškof msgr. dr. Marjan Turnšek bo na praznik v župnijski cerkvi Marijinega vnebovzetja v Olimju vodil slovesno somaševanje po slovesni procesiji (ob 9. uri) z Najsvetejšim in starodavnim kipom Marije spremljevalke po vasi Olimje, pri kateri sodeluje pihalna godba iz Svetine nad Štorami. Pri slovesni maši bo pel domači pevski zbor, na orglah bo prof. Tone Potočnik. Maši bosta še ob 7.30 in (z ljudskim petje) ob 19. uri.

Upokojeni beograjski nadškof msgr. Stanislav Hočevar bo ob Marijinem vnebovzetju ob 10. uri obhajal slovesno mašo z obnovitvijo izročitve slovenskega naroda Materi Božji z litanijami v župnijski cerkvi Marije Vnebovzete v Turnišču. Maše ta dan bodo še ob 5., 6., 7., 17., 19. uri in v madžarskem jeziku ob 8. uri. Nadškof Hočevar bo ob 16. uri vodil tudi slovesno maša pred cerkvijo Marijinega vnebovzetja na Novi Štifti na Dolenjskem, kjer bodo maše še ob 6., 8., 10. in 12. uri.

Soboški škof Štumpf pa bo na veliki šmaren popoldne maševal tudi onstran meje, ob 17. uri na romarski sveti maši v Marijinem svetišču v Monoštru v madžarskem Porabju. Na predvečer praznika pa bo ob 20. uri v župnijski cerkvi Marije vnebovzete pri Gradu na Goričkem slovesno mašo in procesijo z lučkami vodil ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar. Ta bo na praznični četrtek ob 18. uri v romarski cerkvi sv. Roka v Župniji Brežice vodil slovesno mašo in po njej procesijo z lučkami.

Ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik bo na predvečer praznika vodil slovesno romarsko mašo – vigilijo na prostem ob Marijinem kipu na tronu v župniji sv. Marije Zvezde v Novi Štifti pri Gornjem Gradu. Po maši bodo pete litanije Matere Božje in zahvalna pesem ter procesija z Marijinim kipom in lučkami. Na praznik Marijinega vnebovzetja bo škof Jamnik ob 10. uri vodil slovesno mašo v župnijski cerkvi na Prihovi, ob 18. uri pa sveto mašo na Repentabru.

Koprski škof Bizjak pa bo v sredo, na predvečer velikega šmarna, ob 512-letnici prikazanja v Strunjanu po akademiji kot prošnji Materi (ob 18.30) vodil somaševanje (ob 19.30) v župnijski cerkvi Matere Božje (Marijinega prikazanja) v Strunjanu. Po njej bo procesija do strunjanskega križa za blagoslov ribičev, pomorščakov in morja, zatem pa še nočno bdenje.

Veliki šmaren na Brezjah 2020 s kardinalom Francem Rodetom. FOTO: Ivo Žajdela

Praznične maše novomašnikov

Vigilije na predvečer praznika Marijinega vnebovzetja v sredo, 14. avgusta, bodo vodili novomašniki: Gregor Markelc ob 19. uri na trgu pred baziliko Marije Pomagaj na Brezjah (po maši bo procesija z milostno podobo po vasi in celonočno češčenje); Matjaž Venta ob 20. uri v cerkvi Marijinega vnebovzetja v Novi Štifti na Dolenjskem (po maši bo procesija z lučkami in celonočno češčenje Najsvetejšega); Mel Kovic ob 20. uri v frančiškanskem samostanu in romarskem središču na Sveti Gori (po maši bo procesija z milostno podobo in lučkami ter po njej češčenje Najsvetejšega do polnoči). Na praznični četrtek pa bo sklepno sveto mašo, tudi ob 512-letnici prikazanja v Strunjanu, ob 18. uri (po njej bodo še pete litanije Matere Božje) v župnijski cerkvi Marijinega prikazanja v Strunjanu daroval novomašnik Luka Jesenko.

Ostale praznične maše na veliki šmaren

V kapeli Matere Božje na Kredarici bo tradicionalna slovesna maša ob 11. uri, že ob 8. uri pa bodo s sveto mašo obhajali tudi obletnico blagoslovitve kapele.

Slovesno bo tudi na Kureščku, kjer bo v podružni cerkvi Rojstva device Marije najprej ob 9. uri češčenje Najsvetejšega, nato pa ob 10. uri slovesna maša z obnovitvijo posvetitve slovenskega naroda Mariji. Enako bo tudi popoldne (češčenje ob 15. uri in slovesna maša uro pozneje).

Na prostem pri baziliki Marijinega obiskanja v Petrovčah bo ob 10. uri slovesno mašo z obnovitvijo izročitve slovenskega naroda Materi Božji daroval Izidor Dori Pečovnik, maše bodo še ob 6.30, ob 8. uri (p. Drago Ferencek), opoldne za ostarele in bolne (Mirko Škoflek) in ob 19.30 za mlade s skupino Bog je ljubezen, ki jo bo obhajal župnik iz Grosuplja Martin Golob. Po maši bo še slavljenje luči.

V podružni cerkvi sv. Marije na Gorci pri Malečniku, ki je od lani z duhovno sorodstveno vezjo pridružena papeški baziliki Marije Velike v Rimu, bo ob 10. uri slovesna maša na praznik Marije Velike (Snežne). Mogoče bo prejeti tudi dar popolnega odpustka.

Generalni vikar mariborske nadškofije, kanonik Janez Lesnika, bo ob 10. uri maševal v podružni cerkvi sv. Marije Vnebovzete na Homcu. Maše bodo še ob 7. uri, 8.30 in ob 17. uri, pol ure pred zadnjo bo molitev za duhovne poklice.

V župnijski cerkvi Marije Vnebovzete v Vurberku bo ob 10. uri slovesno mašo ob somaševanju domačega župnika dr. Avguština Laha in duhovnikov iz sosednjih župnij, tudi zlatomašnika Martina Bezgovška, daroval p. dr. Vinko Škafar. Ob slovesni maši bo tudi procesija okrog »kanonberga« s štirimi evangeliji, kjer posamezna vas iz župnije poskrbi za okrasitev postaje na poti procesije. Maša bo tudi ob 8. uri.

Nalaganje
Nazaj na vrh