Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaldejci bodo januarja v Rimu volili novega patriarha

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 24. 12. 2012 / 07:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kaldejci bodo januarja v Rimu volili novega patriarha

Papež Benedikt XVI. je minuli teden sprejel odstop patriarha Emanuela III. Dellyja.

Papež Benedikt XVI. je minuli teden sprejel odstop kaldejskega patriarha Emanuela III. Dellyja. Poglavar katoliške Cerkve vzhodnega obreda z več kot milijonom pripadnikov, ki je bil na vodilnem položaju od leta 2003, je s 85 leti že krepko presegel starostno mejo za upokojitev. Obenem je sveti oče kaldejsko škofovsko sinodo 28. januarja prihodnje leto povabil v Rim na volitve za Dellyjevega naslednika. Kot so sporočili iz Vatikana, bo dotlej njegove naloge začasno opravljal štiriinsedemdesetletni škof Jacques Ishaq s patriarhalne kurije v Bagdadu.

Staroorientalska Cerkev Kaldejcev ima po izročilu svoj sedež v Iraku. Z izseljevanjem so nastale velike skupnosti in škofije v diaspori, predvsem v Ameriki in Zahodni Evropi. Tudi Delly je bil oktobra 2003 za patriarha izvoljen na sinodi kaldejske Cerkve v Rimu, ki jo je sklical tedanji papež. V luči takratnih političnih napetosti v Bagdadu je bilo lažje škofe iz diaspore povabiti v Rim kot pa jih sklicati na sedežu patriarhata v Bagdadu. Volitve konec prihodnjega januarja bo vodil prefekt Kongregacije za vzhodne Cerkve, argentinski kardinal v rimski kuriji Leonardo Sandri.

Kardinal Sandri je minuli teden obiskal Irak in v Bagdadu ponovno posvetil sirsko katoliško stolnico, ki je bila pred dvema letoma močno poškodovana v napadu Al-Kaide. Med obiskom se je kardinal sestal tudi s patriarhom Dellyjem.

Emanuel III. Delly se je rodil 6. oktobra 1927 v Telkaifu pri Mossulu na severu Iraka. Ko je bil 3. decembra 2003 izvoljen za patriarha, je bil že upokojen. S položaja pomožnega škofa v Bagdadu, kjer je deloval od leta 1962, se je umaknil leto dni pred tem. Izobraževal se je večinoma v Italiji, leta 2007 pa je prejel tudi kardinalski naziv.

Takoj po izvolitvi na kaldejski sinodi je papež Janez Pavel II. novemu patriarhu zaupal njegovo cerkveno skupnost. Po cerkvenem pravu patriarhe Cerkva vzhodnega obreda volijo njihove sinode, ob tem pa morajo pridobiti tudi soglasje papeža in cerkvene skupnosti.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Vrnitev
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh