Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kakšna je očetovska vloga?

Za vas piše:
K. C.
Objava: 17. 06. 2016 / 08:38
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kakšna je očetovska vloga?

Kakšna je očetovska vloga?

Večina držav, med njimi tudi Slovenija, tretjo nedeljo v juniju zaznamuje mednarodni dan očetov.
Večina držav, med njimi tudi Slovenija, tretjo nedeljo v juniju zaznamuje mednarodni dan očetov. Založba Družina je leta 2014 izdala knjigo Poslanstvo krščanskega očeta, v kateri odgovarja na vprašanja, kdo je oče, kdo je bil oče skozi zgodovino, kaj o očetovstvu pravi Cerkev in kako krščanski oče lahko živi svoje poslanstvo. Knjiga ne uči, kako biti oče, saj se avtor Keith Chappell zaveda, da je to intimna vloga, temveč vodi k razmisleku o vlogi očeta in spoznanju, da vsak oče v sebi skriva mogočno bogastvo, ki mu ga je milostno dal Oče, na katerega se vsi zanašamo. Očete spodbuja, da se bodo še bolj zavedali edinstvenega poslanstva, ki ga imajo, da svoje otroke vzgojijo v plemenite in samostojne otroke, ki bodo zaupali v Boga.

Očetovstvo širi naša obzorja in nam prinaša priložnosti za neizmerno ter nesebično ljubezen, s kakršno nas ljubi tudi Oče. Sprejmimo izziv, skušajmo ljubiti brezpogojno in velikodušno, kar je v sedanji dobi junaška naloga.

O očetovski vlogi smo pisali tudi v prilogi Naša družina. Spodaj objavljamo odlomke nekaterih člankov. S klikom na naslov lahko članke preberete v celoti.

Vloga očeta je enkratna

Veliko moških, ki ne sodeluje pri vzgoji svojih otrok, se ne zaveda, koliko radosti zamujajo.

Očetovstvo je v zadnjem desetletju nedvomno med aktualnejšimi temami v teoriji družine, zato se vsiljuje vprašanje, kaj pomembnega prispeva tako za otroka kot za trdnost družine sodobni oče. V Sloveniji, podobno kot v drugih evropskih državah, opažamo spreminjanje vloge očetov, ki se kaže v aktivnejšem vključevanju v družinsko delo in skrb za otroke. Strokovnjaki so si enotni, ko trdijo, da je očetova aktivna navzočnost in nepretrgano ukvarjanje z otrokom od rojstva dalje neprecenljivo bogastvo za otrokov osebnostni razvoj. Teoretske razprave in empirične raziskave so pokazale, da ima oče socializacijsko vlogo, saj za razliko od matere, ki otroku predstavlja neomejen notranji in domači svet, oče popelje otroka v svet in realnost, omejenost zunaj doma. Udeležba očeta je dosledno povezana z akademskimi dosežki in socialno-emocionalnim razvojem otroka. Šolski otroci, katerih očetje so se ukvarjali z njimi že od dojenčka dalje, imajo opazno višje intelektualne sposobnosti, več občutka za humor, zmorejo dolgotrajnejšo pozornost in so bolj vneti za učenje. Oče odločilno vpliva na razvoj ustvarjalnosti, samostojnosti in splošne prilagodljivosti družbenim zahtevam. Očetje se namreč z otroki ukvarjajo na drugačne načine, ki se razlikujejo od nege in varstva matere. Očetova občutljivost, sodelovanje in podpora med skupno igro se v prvih treh letih še posebej pomembno zapišejo v otrokovo kasnejšo predstavo bližnjih odnosov. Otrok ob igri z očetom, ki sodeluje, opazi izzive in otroka spodbudi, razvija občutek pomembnosti, edinstvenosti ter zaupanja in pripadnosti očetu. Otroka ohrabri za upanje, da ostaja Ljubezen, ki je še večja od njegove. Ob očetu otrok spozna, da ne zaseda edinega, glavnega mesta v materini naklonjenosti. Na področju vzgoje očetje (podobno kot matere) drugače ravnajo z dečki kot z deklicami, saj imajo že od vsega začetka do njih drugačen odnos in različna pričakovanja. Pogosto se oče prizadevneje fizično ukvarja z dečkom in ga izziva k učenju novih gibalnih spretnosti. Z deklicami so očetje nežnejši, zaščitniški in jih več ljubkujejo. Z opisanim ravnanjem oče prenaša otroku sporočilo o določenih spolnih vlogah. Tako so se danes stereotipi moškega vedenja pričeli krhati in je očetova vloga globlja, življenjsko pomembna za vse družinske člane.

KARMEN KRANJEC KLOPČIČ

Družina potrebuje očeta

Dober oče ve, da je njegova prva naloga, da je navzoč v družini in da je vsak trenutek blizu ženi in otrokom. Dober oče zna potrpeti s svojimi otroki, ko so majhni in tudi potem, ko odrastejo. Nikoli ni nepotrpežljiv, tudi za ceno lastnega mučeništva ne. Oče, ki se zaveda svoje poklicanosti in poslanstva, se v družini izkaže kot močan steber, na katerega se lahko vedno nasloni cela družina. Zna odpuščati in prizanaša. Nikoli ne išče svojega in se ne da razdražiti. Dober oče vodi svojo družino in ji zagotavlja prihodnost. Tudi takrat, ko ga Cerkev pokliče v službo stalnega diakona, ostane zvest svoji nalogi. Družina je njegovo prvo in zadnje mesto. Tam se počuti srečnega, zato ne beži in ne zapušča svoje družine. Povejmo na glas: Družina potrebuje očeta! In vsem, ki družinam kradejo očeta, zakličimo: Vrnite otrokom očeta in ženam moža! Mnoge tovarne, podjetja in klubi družinam kradejo očeta. Očetje, poslušajte: Vrnite se zopet v svojo družino! Čakajo vas žena in otroci. Najpomembnejše je, da je oče v družini navzoč, da je blizu ženi, s katero vse deli: veselje in trpljenje, napore in upanje in da je zraven pri odraščanju otrok: ko se igrajo in ko delajo, ko so brezskrbni in ko jim je težko, ko govorijo in ko molčijo, ko upajo in ko jih je strah, ko naredijo napačen korak in ko ponovno najdejo pot. Oče mora biti vedno navzoč (Frančišek, v govoru z dne 4. februarja 2015).

Stanislav Slatinek


Fotografija je ilustrativna. Foto: Tatjana Splichal

Kaj potrebuješ od mene, da boš boljši oče?

Zaupanje


Od tebe potrebujem, da mi zaupaš in da verjameš vame. Kadar čutim tvoje zaupanje, se počutim bolj močnega. Lažje in bolj odločno postavljam meje in rešujem konflikte. Ko čutim, da verjameš vame in se name zaneseš, se počutim sposobnega in se zavedam, da me potrebujete. Zato sem bolj prisoten, lažje prevzemam odgovornosti in uživam z otroki in s teboj.

Poskrbi zase


Druga stvar, ki jo potrebujem od tebe je, da poskrbiš zase in si vzameš čas zase in za stvari, ki te veselijo. Ko to narediš, si bolj zadovoljna in vesela, zato v naši družini vse lepše teče. Tudi problemov se lotiva z drugačno energijo. Če si ti zadovoljna sama s seboj, sem tudi jaz bolj miren in gotov sam vase.

Nežnost in razumevanje


Tretja stvar, ki jo potrebujem od tebe je, da si nežna in razumevajoča. Kot oče moram včasih (vedno večkrat) »udariti po mizi«, biti odločen, postaviti jasno mejo po moško. To mi ni vedno lahko. Lažje sem strog in odločen, če vem, da stojiš ob meni kot trdna opora, a si hkrati razumevajoča in nežna: do otrok in mene. Kadar si taka, se počutim bolj varnega in sprejetega.

ŠPELA STRNIŠA TUŠEK
imago partnerska terapevtka

Preberite tudi:

Očetje, kje ste?
Kaj mi pomeni biti oče?
Užaljeni oče se zavije v molk
Vloga očetov pri dojenju

Kupi v trgovini

Notranji glas ljubezni
Duhovna rast
17,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh