Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako zelen je Vatikan?

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 17. 07. 2019 / 10:15
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.07.2019 / 07:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kako zelen je Vatikan?

Kako zelen je Vatikan?

Vatikan ima svoj sistem za zbiranje in predelavo ločenih odpadkov, večina je namenjena pripravi komposta.

Mesto Rim se utaplja v odpadkih: v svetovnih medijih se vrstijo podobe prepolnih zabojnikov in lahko si predstavljamo, kakšen smrad veje po mestu. Kaj pa v Vatikanu, ki je pravzaprav v samem osrčju italijanske prestolnice? Otok blaženih ali prav tako zasut z odpadki?

Najmanjša država na svetu je tudi ena najbolj zelenih; navsezadnje velik del njenega ozemlja predstavljajo vrtovi. Plastika za enkratno uporabo bo v Vatikanu kmalu preteklost, pojasnjuje Rafael Ignacio Tornini, vodja vrtnarske in komunalne službe Vatikanske države. Vatikanska samopostrežna trgovina je že občutno zmanjšala količino plastičnih krožnikov in pribora ter podobnih stvari, »okoljski škodljivci« v Papeški državi kmalu ne bodo več na voljo.

Kaj pa odpadki? Za zbiranje in predelavo odpadkov ima Vatikan svoj sistem, ki v veliki meri ustreza predpisom Evropske zveze. Od leta 2016 ima Vatikanska država celo svoje odlagališče odpadkov, ki se imenuje »ekološko središče«, tu pa lahko poskrbijo za 85 različnih vrst odpadkov, zabeleženih na evropskem klasifikacijskem seznamu odpadkov.

Lastno odlagališče posebnih odpadkov

V prvih šestih mesecih letošnjega leta je bilo 98 % odpadkov, ki so pristali na posebnem odlagališču, že ločenih. Cilj je seveda 100 %, dosegli pa naj bi ga prihodnje leto.

Vatikan na leto »pridela« okoli tisoč ton odpadkov; praviloma jih zbirajo v zabojnikih, jedilno olje in kuhinjske odpadke pa odvažajo tudi od vrat do vrat. Kot je pojasnil Tornini, zadnjih pet mesecev iz organskih odpadkov delajo kompost. Vatikan si tudi prizadeva, da bi čim več odpadkov predelal znotraj lastnih zidov; iz dela odpadkov delajo gnojilo, ki ga uporabljajo v vatikanskih vrtovih in na vatikanski kmetiji v Castel Gandolfu.

Nevarne odpadke, s katerimi Vatikan nima kaj početi, odvaža zasebno italijansko podjetje in zanje poskrbi na italijanskem ozemlju. Pred tremi leti je bilo ločenih 35 % takšnih odpadkov, danes jih je 55 %, v dveh ali treh letih pa naj bi dosegli 75 %.

Plastični odpadki se zbirajo posebej

Plastične odpadke v Vatikanu zbirajo posebej: to so predvsem plastenke, ki jih romarji in turisti na Trgu sv. Petra odlagajo v tonah, vsak dan okoli deset kilogramov. Po besedah Torninija in njegovih sodelavcev je bilo zelo zahtevno spremeniti miselnost v Vatikanu; tamkajšnjim zaposlenim so nudili celo tečaje, kako naj ravnajo s posebnimi odpadki. Spodbuda za vse je bil izid papeževe okrožnice Hvaljen, moj Gospod v letu 2015. Za zaščito okolja pa sta si prizadevala že Frančiškova predhodnika Janez Pavel II. in Benedikt XVI.

Že od leta 2008 je na strehi vatikanske dvorane za avdience na 5.000 kvadratnih metrih več kot 2.400 sončnih celic, z njimi pridobljena energija pa zadošča za dvorano in več sosednjih stavb. Od januarja letos je tudi bazilika sv. Petra osvetljena z varčnimi LED lučmi, v Sikstinski kapeli in na Trgu sv. Petra so bile nameščene še prej. Ja, lahko rečemo, da je Vatikan že precej zelen ...

Vir: Vatican News
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Novo
Stvari, ki bi jih želel vedeti pred poroko
Medosebni odnosi
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh