Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako so se na maturi izkazali dijaki katoliških gimnazij?

Za vas piše:
Patricija Gril
Objava: 11. 07. 2024 / 13:41
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 11.07.2024 / 16:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kako so se na maturi izkazali dijaki katoliških gimnazij?
Tako so se uspeha skupaj veselili v Želimljem. FOTO: Arhiv Gimnazije Želimlje

Kako so se na maturi izkazali dijaki katoliških gimnazij?

V spomladanskem roku je splošno maturo na 80 šolah opravljalo 6294 kandidatov, uspešnih je bilo 92 odstotkov. Povprečno število doseženih točk je 20,4, z vsemi 34 točkami pa se lahko pohvali 20 kandidatov. Kako uspešnih je bilo 337 dijakov slovenskih katoliških gimnazij?

Na vseh katoliških gimnazijah, torej na Škofijski gimnaziji A. M. Slomška v Mariboru, Škofijski gimnaziji Vipava, Škofijski klasični gimnaziji v Ljubljani in Gimnaziji Želimlje, so zadovoljni z rezultati. Na slednji so zrelostni izpit tudi letos uspešno opravili prav vsi dijaki. Poglejmo podrobnosti.

Ponosni na generacijo, ki se je prvo leto učila na daljavo

Na Škofijski gimnaziji Antona Martina Slomška v Mariboru je letos v celoti prvič opravljalo maturo 70 dijakov, od tega je bilo 96 % uspešnih (trije so bili neuspešni). Povprečno število doseženih točk je bilo 19,8 točke, kar je enako kot lansko leto. Zlati maturanti so postali trije njihovi dijaki: Jure Ferlež, Nina Mohorič in Blažka Skarlovnik. Posebne šolske pohvale za odličen uspeh na maturi je prejelo 11 dijakov.

Zlati maturantje. FOTO: FB Škofijska gimnazija AMS Maribor

»Uspeh je po naši oceni zelo dober, še posebej glede na dejstvo, da je ta generacija preživela prvi letnik s poukom na daljavo – ponosni smo nanje!« komentira ravnatelj Samo Repolusk. »Seveda smo posebej ponosni tudi na zlate maturante! Za dober uspeh se moramo zahvaliti dijakom, ki so priprave vzeli dovolj resno, profesorjem, ki so vsa štiri leta delali zelo prizadevno in ponovno izkazali dodano vrednost pedagoškega dela na naši gimnaziji, pa seveda staršem, ki so doma nosili velik del bremena moralnih spodbud svojim mladostnikom.«

Podelitve spričeval v Mariboru se je udeležil tudi nadškof Cvikl. FOTO: FB Škofijska gimnazija AMS Maribor

Odličen uspeh posameznikov in celotne generacije

Na Škofijski gimnaziji Vipava je maturo opravilo 55 od 57 kandidatov (96,5-odstotni uspeh). Uspešni so bili tudi štirje, ki so maturo opravljali ponovno. Dijaki, ki so maturo opravili, so v povprečju dosegli 21,8 točke in s tem za desetinko izboljšali rezultat lanske generacije.

Zlati maturantki sta postali Ema Ptičak in Tiana Požar. Njunega uspeha in uspeha še drugih na maturi zelo uspešnih dijakov so zelo veseli. »Iskrene čestitke in srečno, dragi maturantje! Gaudeamus igitur!« so sporočili s šole.

Zlati maturantki z razrednikoma in vodstvom šole. FOTO: Arhiv Škofijske gimnazije Vipava

Glede na to, da so štirje dijaki dosegli 29 točk, torej jim do naziva zlatih maturantov manjka le točka, ravnatelj Vladimir Anžel verjame, da »bo po vpogledih in ugovorih dosežek še boljši tako pri naboru zlatih maturantov in pri povprečju doseženih točk kot pri tistih dveh dijakih, ki bosta morala izboljševati rezultat za opravljeno maturo«.

Skoraj tri četrtine dijakov je doseglo vsaj 19 točk. FOTO: FB Škofijska gimnazija Vipava

Ob analizi rezultatov dodaja še eno značilnost letošnje generacije maturantov Škofijske gimnazije Vipava: »Sicer ni bilo veliko zelo uspešnih (zlatih) maturantov, pa tudi ne veliko maturantov, ki bi opravili maturo z manj kot 18 točkami. Skoraj tri četrtine dijakov je doseglo 19 točk ali več. Poleg dveh zlatih maturantk je še 15 dijakov doseglo 25 točk ali več, kar je odličen uspeh za vsakega posameznika in tudi za celotno generacijo.«

Zelo zadovoljni, a več kot točke šteje kaj drugega

Na Škofijski klasični gimnaziji je maturo opravljalo 139 kandidatov. Uspešno jo je opravilo 138 maturantov, kar pomeni, da je letošnji uspeh 99,3-odstotni. Dijaki so povprečno dosegli 22,65 točke.

Zlatih maturantov, ki so dosegli med 30 in 33 točk, je letos 12: Brina Gubanc, Filip Jeseničnik, Živa Ema Pečar, Elizabeta Tomac, Iris Ambrož, Tinkara Dobravec, Zala Drnovšek, Julija Maurer, Iva Movrin, Zala Obolnar, Ana Marija Sojar in Marina Vrabec. Dijakinji Liza Knez in Anamarija Lebar pa sta dosegli vse možne točke in tako postali diamantni maturantki. 16 maturantov je doseglo 28 ali 29 točk, za kar bodo tako kot tudi zlati maturanti prejeli pohvalo za odličen uspeh na maturi.

Zlati in odlični na maturi z ravnateljem in direktorjem. FOTO: Arhiv Škofijske klasične gimnazije

Poleg vsega tega se veselijo še najboljšega rezultata v Sloveniji, saj je Filip Jeseničnik pri biologiji dosegel 99-odstotni uspeh in s tem »premagal« vse druge kandidate, ki so v Sloveniji opravljali maturitetni izpit iz biologije.

Filip Jeseničnik je pri biologiji dosegel najboljši rezultat v Sloveniji. FOTO: Arhiv Škofijske klasične gimnazije

Kako te odlične dosežke komentira ravnatelj Rihard Režek? »Za nas je vsaka maturantka in maturant zgodba zase, nikoli označena s številko. Poleg zadnjega koraka v srednješolskem izobraževanju, ki je res matura, z veliko večjo pozornostjo in veseljem občudujemo vzgojni napredek vsake posameznice in posameznika. Z zadovoljstvom in ponosom nas napolnjuje to, da tudi letos v svet pošiljamo čudovite, vztrajne, prijazne, dostopne, nasmejane, srčne mlade ljudi, ki bodo soustvarjali prijaznejšo in boljšo družbo,« razmišlja.

Preprosti in nasmejani diamantni maturantki. FOTO: Arhiv Škofijske klasične gimnazije

In vendar dodaja še nekaj o točkah: »Za nekoga, ki jih je dosegel 28, lahko rezultat predstavlja razočaranje, za nekoga pa je že 20 točk izjemen uspeh. Če bi hoteli narediti pošteno primerjavo, pa bi bilo nujno istočasno pobrskati po vpisnih točkah osnovnošolskega izobraževanja, s katerimi so se današnje maturantke in maturantje izkazali ob vpisu k nam pred štirimi leti, in jih primerjati z njihovim današnjim uspehom na splošni maturi. A kot rečeno, pri nas šteje veliko več kaj drugega kot točke, čeprav smo tudi z njimi zelo zadovoljni.«

Pokazali, da znajo sesti za knjige

Na Gimnaziji Želimlje je vseh 71 maturantov uspešno zaključilo 4. letnik in tudi uspešno opravilo maturo. V povprečju so dosegli 22,87 točke. Šest dijakov si je z izjemnim uspehom pridobilo naziv zlatih maturantov.

Zlati maturantje z razrednikoma. FOTO: Arhiv Gimnazije Želimlje

»Letošnji maturanti ob vpisu na Gimnazijo Želimlje niso imeli omejitve. Zato smo še toliko bolj veseli, da so vsi uspešno zaključili tako 4. letnik kakor tudi maturitetni preizkus,« komentira ravnatelj Peter Polc. »V štirih letih bivanja v Želimljem so pokazali, da znajo sesti za knjige, imajo pa tudi vrsto drugih talentov, s katerimi so pestrili življenje v naši ustanovi. Hvaležni jim tako mahamo v slovo in upamo, da bodo sprejeti na fakultete, ki so si jih izbrali, in bodo še naprej ljudje z velikim in dobrim srcem.«

Kaj pa poklicna matura?

Čeprav so bili kandidati s svojimi dosežki na poklicni maturi seznanjeni že prejšnji teden, je Državni izpitni center rezultate javno predstavil šele danes, skupaj z rezultati splošne mature. Poklicno maturo je na 142 šolah od 8204 kandidatov uspešno opravilo 90,2 % prijavljenih. Vse točke je doseglo 76 maturantov.

Nalaganje
Nazaj na vrh