Kako pripraviti bolj zdravo hrano
Kako pripraviti bolj zdravo hrano
Priprava hrane je pogojena z znanjem, poznavanjem, tradicijo, navadami in zmožnostmi. Na taborjenju je priprava jedi zagotovo drugačna kot v zavetju domače kuhinje, enako hrano kak drug narod pripravlja drugače kot mi. Skupno vsem je, da si želimo pripraviti okusno in privlačno hrano, ki nam bo teknila in nas nahranila. Kar pojemo, je ključno za naše zdravje, naj se tega zavedamo ali ne. In vsako jed zmoremo pripraviti bolje, če vemo, kako.
Da bo zelenjava še bolj zdrava
Bučk ali jajčevcev ne lupimo, enako ne kumar ali paradižnika, saj s tem izgubimo nekatere vitamine in koristne vlaknine. Z namakanjem zelenjave v vodi izgubljamo vodotopne vitamine, zato tudi zeleno solato oplaknemo v vodi kar se da hitro. Mnoga živila lahko zaužijemo surova, kar velja zlasti za sadje in zelenjavo, in taka ohranijo kar največ hranilnih in bioaktivnih snovi. Izjema so le antioksidanti karotenoidi, ki jih telo lažje sprejme toplotno obdelane in z dodatkom maščobe. Izkoristek teh...