Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako potrpežljivo prenašati nadležne ljudi?

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 16. 11. 2016 / 10:19
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:32
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kako potrpežljivo prenašati nadležne ljudi?

Papež med avdienco o duhovnih delih usmiljenja.

Papež Frančišek je katehezo med današnjo splošno avdienco posvetil duhovnemu delu usmiljenja, ki ga po njegovih besedah vsi zelo dobro poznamo, pa ga morda ne uresničujemo, kakor bi ga morali: »potrpežljivo prenašati nadležne osebe«.

Vsi hitro prepoznamo navzočnost nekoga, ki nam je moteč, ko na primer nekoga srečamo na ulici ali prejmemo telefonski klic. Dogaja se tudi, da so nadležne osebe ravno tiste, ki so nam najbližje: sorodniki, sodelavci, prijatelji. Kaj storiti v teh primerih? Zakaj je med dela usmiljenja prišteto tudi to?

Papež je izhajal iz Svetega pisma, kjer pogosto vidimo, da mora celo Bog uporabljati usmiljenje, ko prenaša pritoževanje svojega ljudstva. V 1. Mojzesovi knjigi beremo, kako se ljudstvo pokaže kot zares nevzdržno: najprej joče, ker je zasužnjeno v Egiptu, in Bog ga osvobodi. Potem se v puščavi pritožuje, ker ni ničesar za jesti, in Bog pošlje prepelice in mano. A kljub temu se pritoževanje ne neha. Tudi Mojzes, ki je bil posrednik med Bogom in ljudstvom, se je nekajkrat pokazal kot nadležen pred Gospodom. Gospod pa je bil potrpežljiv in je na ta način Mojzesa in ljudstvo poučil tudi o tej bistveni razsežnosti vere.

Papež je spodbudil zbrane romarje: »Ali si kdaj izprašamo vest, da bi videli, če smo tudi mi kdaj nadležni drugim? Lahko je pokazati s prstom na napake drugih, naučiti pa se moramo, da se postavimo na mesto drugega.«

Tudi Jezus je moral imeti veliko potrpežljivosti v treh letih svojega javnega delovanja. Poleg potrpežljivosti pa je potrebno tudi »opominjati grešnike« in »učiti nevedne«, ob čemer je papež spomnil na katehiste,
ki svoj čas posvečajo učenju otrok o osnovah vere. Pri tem je potrebnega veliko napora, predvsem kadar bi se otroci raje igrali kot pa poslušali katekizem.

Pogosto srečamo osebe, ki se zaustavljajo pri površinskih, kratkotrajnih in nepomembnih stvareh, včasih zato, ker niso srečale nikogar, ki bi jih spodbudil k iskanju nečesa drugega in k vrednotenju pravih zakladov. Takšnim ljudem nudimo pomembno pomoč, če jih naučimo gledati bistveno, da bomo vsi skupaj spoznali, kaj Gospod želi od nas in kako mu lahko odgovorimo.

Vir: Radio Vatikan
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Novo
Vsa moja resnica je v Njem
Pričevanja
27,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh