Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako poimenovati Boga?

Objava: 02. 11. 2009 / 11:16
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kako poimenovati Boga?

V Maleziji imajo težave z uporabo Božjega imena

V Maleziji ponovno vzplamteva spor o tem, ali smejo kristjani za poimenovanje svojega Boga uporabljati izraz ‘Alah’. Iz cerkvenih krogov sporočajo, da so policisti zaplenili preko 15.000 svetopisemskih izvodov. Vzrok za zaplembo v Indoneziji tiskanih Svetih pisem, ki naj bi jih razdelili v regiji Sarawak, naj bi bilo dejstvo, da je beseda ‘Bog’ v tej izdaji prevedena z izrazom ‘Alah’.

O uporabi Božjega imena se v Maleziji že več let odvija spor, s katerim so večkrat imeli opravka tudi na sodišču. Nekatere islamistične skupine, ki so v tesni povezavi z notranjim ministrstvom in z ministrstvom za pravosodje, si za uporabo imena ‘Alah’ pridržujejo ekskluzivne pravice; kristjani naj tega poimenovanja ne bi smeli uporabljati.

Kristjani pa zatrjujejo, da v uradnem malezijskem jeziku ‘Bahasa Malaysia’ drugega poimenovanja za Boga sploh ne poznajo. Že v prvih katoliških molitvenikih v malezijščini iz časov portugalske prevlade je bilo za poimenovanje Boga uporabljeno ime ‘Alah’.

V Maleziji uradno vlada svoboda veroizpovedi, obenem pa islam velja za državno religijo. To dejstvo sega v obdobje britanske prevlade, ko so se kolonialni uradniki spreobrnili v islam. Muslimani sicer v Maleziji ne predstavljajo niti 50% celotnega prebivalstva. Še posebej na vzhodu, na otoku Borneo, je prisotnost muslimanov izredno maloštevilčna.

Kupi v trgovini

Novo
Neoprostljivo
Zgodovina
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh