Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako odrašča … KENGURU

Za vas piše:
Barbara Mihelič
Objava: 22. 10. 2024 / 11:12
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.10.2024 / 11:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kako odrašča … KENGURU
Foto: Arhiv ZOO Ljubljana

Kako odrašča … KENGURU

Skorajda ni otroka, ki ne bi poznal največjih skakajočih živali na svetu. Še posebej ljubki so njihovi mladiči, ko kukajo iz trebušne vreče samic. Pokukali bomo vanjo in raziskali, kako odraščajo kenguruji.

Otroštvo v vreči

Življenje mladiča se začne podobno kot naše: po oploditvi jajčece potuje v maternico, kjer zarodek začne rasti. A mladiček se pri vrečarjih skoti mnogo prej kot pri ostalih sesalcih. Pri kengurujih je po dobrem mesecu dni mladiček še na stopnji ploda, podobno, kot če bi se otrok rodil v sedmem tednu nosečnosti. Po skotitvi se preseli v zunanjo, žepu podobno kožno vrečo samice, kjer odraste. Tako odraščajo še podgane, volkovi, krti vrečarji, oposumi in še približno 330 vrst živali, ki jih večinoma najdemo v Avstraliji.

Mladiček v velikosti riževega zrna

Oglej si kengurujskega mladička tik po skotitvi. Mladiči najmanjše vrste kenguruja so veliki za riževo zrno in veljajo za najmanjše mladičke med sesalci, mladiči največje vrste pa so veliki kot čmrlji. Vsi so še zelo slabo razviti, slepi in goli. Tudi uhlji jim zrastejo kasneje in so še dolgo zlepljeni na vrhu glave. Močne zadnje noge, po katerih so prepoznavni kot največji in eni najboljših skakalcev sveta, so pri mladičkih še povsem nerazvite, saj jih ob skotitvi ne potrebujejo. Za razliko od odraslih kengurujev imajo bolj razvite sprednje noge s krempeljci, s katerimi takoj, ko se skotijo, iz porodne odprtine splezajo v vrečo. Pot jim samica oslini. To od 3 do 5 minut dolgo potovanje je za nebogljene mladičke zelo naporno. 

Vreča je na otip ena najbolj prijetnih stvari, kar jih lahko otipaš: je mehka, topla, tanka, ni odlakana in daje prijetno zavetje mladiču. Na dnu vreče mora mladiček takoj poiskati enega od štirih seskov. Ko ga najde, mu sesek v ustih tako zelo nabrekne, da se nekaj časa ne more ločiti od njega. Ker je mladič preveč nebogljen, ne sesa sam, ampak mu mleko s pomočjo mišic vbrizgava samica.  

Kengurujeva samica. Foto: Arhiv ZOO Ljubljana

Kenguruji imajo izjemne mame! 

Posebnost kengurujk je, da hkrati nosijo kar tri različno stare mladiče: ko se najstarejši v vrečo ne vrača več, pač pa le še doji, se drugi v vreči na svojem sesku razvija, tretji pa (največ do dve leti) čaka na stopnji oplojenega jajčeca, da bo vreča spet prazna ali da mine suša, ko bo na voljo več hrane. Samica proizvaja kar dve vrsti mleka hkrati! Mleko za manjšega mladiča je bogatejše z beljakovinami, ki so potrebne za rast; mleko za starejšega pa z ogljikovimi hidrati in daje več energije za gibanje. 

Mali kenguru se v vreči še razvija. FOTO: Arhiv ZOO Ljubljana

Osamosvojitev

Po nekaj mesecih mladič prvič pokuka iz vreče. Sprva je zelo plašen in se v vrečo vrača ob vsakem šumu in nevarnosti, dokončno pa jo zapusti, ko je star pol leta, leto. V naravi živi približno sedem let, v živalskih vrtovih pa do 20. Ena večjih nevarnosti v življenju kenguruja je podobno kot pri ljudeh promet.

STE VEDELI?
Tudi človeški starši »kengurujčkajo« svoje otroke, ko jih gole stisnejo k prsim, da se koža dotika kože. Tak dotik novorojenčka zelo pomirja in ga zbližuje s starši.

Članek je bil objavljen v novembrski številki Mavrice. Nanjo se lahko naročite v naši spletni trgovini. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin za otroke in starše!

Nalaganje
Nazaj na vrh