Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako moliti rožni venec, ko nam je težko

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 07. 09. 2024 / 05:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.09.2024 / 11:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kako moliti rožni venec, ko nam je težko
Rožni venec imejte vedno pri sebi! FOTO: Tatjana Splichal

Kako moliti rožni venec, ko nam je težko

Rožni venec je tradicionalna katoliška molitev. Tisti, ki ga zvesto in pobožno molijo, so deležni velikih milosti.

Ker pa je molitev rožnega venca tudi razmeroma dolga, se je mnogi ljudje težko lotijo vsak dan. Če želite postati doslednejši v vsakdanji molitvi rožnega venca, še posebej takrat, ko se vam zdi, da niste pri volji za molitev, lahko upoštevate teh pet nasvetov, ki jih v svojem podkastu predlaga katoliški govornik Matt Fradd - v letošnjem aprilu smo ga imeli priložnost srečati tudi v Sloveniji.

1. Izkažite ponižnost

Vaša naravnanost vpliva na kakovost vaše molitve. Ne pozabite, da ste v vseh stvareh odvisni od Boga. Če boste prepuščeni sami sebi, vam bo spodletelo. Molitve rožnega venca ne začnite z držo: »Poglej, kako pobožno Ti posvečam svoj čas,« temveč: »Bog, potrebujem Te.«

Vsaka molitev je srečanje z Jezusom. Da bi pridobili ponižnost, vsako desetko rožnega venca začnite z dejanjem vere v Kristusovo navzočnost. Toda tega ne počnite na način, kot bi opravljali obveznost, ki jo je treba odkljukati s seznama.

Pri molitvi je pomembno, da ostajate zvesti Bogu, ne glede na svoja trenutna čustva.

Pomembno opozorilo: nič hudega, če ne čutite Kristusove navzočnosti ali če sploh ne občutite ponižnosti. Pri molitvi ne gre za to, da bi se ves čas počutili prijetno in »v devetih nebesih«. Pomembno je, da ostajate zvesti Bogu, ne glede na svoja trenutna čustva.

2. Uporabljajte domišljijo

Ko v molitvi pridete do ene od skrivnosti, recimo do Jezusovega rojstva, si poskušajte predstavljati, da ste tam. Predstavljajte si obraz novorojenega Jezuščka. Zazrite se Mu v oči in zaznajte globoko ljubezen, ki jo ima do vas. Morda vam bo ob tem kaj povedal, morda tudi ne. Ostanite v Njegovi navzočnosti, ko molite naslednjo desetko, nato pa prizor zamenjajte s poglobljeno podobo iz naslednje skrivnosti.

Podobno kot čustva tudi naša domišljija ni vedno tako rodovitna, kot bi si želeli. Če ne čutite navdiha, pomislite na nekaj, o čemer bi se radi pogovorili z Jezusom, in Ga nagovorite v molitvi.

Pri molitvi rožnega venca uporabljajte domišljijo. FOTO: Tatjana Splichal

3. Vztrajajte v molitvi

G. K. Chesterton je dejal: »Če je nekaj vredno narediti, je vredno narediti tudi slabo.« Drugače povedano: bolje, da nadaljujete z vsakdanjo molitvijo rožnega venca, tudi če vam ne gre tako dobro od rok.

Duhovno življenje je sestavljeno iz vzponov in padcev.

Duhovno življenje je sestavljeno iz vzponov in padcev. Na tekmi zmaguje doslednost, ne pa to, da je vaša molitev vsakokrat popolna.

4. Rožni venec imejte vedno pri sebi

Bodimo iskreni: veliko lažje je moliti rožni venec, če ga imate dejansko pri sebi. V trenutku ga lahko vzamete v roke med odmorom za kosilo, na sprehodu ali po pomivanju posode. Če si boste privoščili malce dragocenejši rožni venec, boste bolj pozorni nanj in manj verjetno je, da ga boste izgubili.

5. Premislite o namenu, za katerega želite moliti

Tako bo vaša molitev rožnega venca postala bolj osebna in »nujna«. Če je vaš dan minil brez molitve rožnega venca, si v misli prikličite izbrani namen, ki vas bo spodbudil k molitvi. Vaš »zakaj« vas bo navdihnil, da udejanjili svoj »kaj«.

Teh pet nasvetov preizkušajte najmanj devet dni, nato pa znova ocenite svoj duhovni napredek.

Teh pet nasvetov preizkušajte najmanj devet dni, nato pa znova ocenite svoj duhovni napredek. Ko boste izkusili podarjene milosti, boste želeli še naprej vsak dan moliti rožni venec, da bi črpali darove, ki vam jih Bog želi dati po priprošnji svoje Matere.


Nalaganje
Nazaj na vrh