Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako Kristusa in Cerkev posredovati Evropi?

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 05. 07. 2018 / 08:31
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.07.2018 / 10:22
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kako Kristusa in Cerkev posredovati Evropi?

V Rimu so se srečali tiskovni predstavniki evropskih škofovskih konferenc.

V Rimu so se minuli teden na rednem letnem zasedanju srečali tiskovni predstavniki evropskih škofovskih konferenc. Rdeča nit, ki je povezovala razprave na različnih sejah, je bila po navedbah Radia Ognjišče téma »Kako Kristusa in Cerkev posredovati Evropi«. Udeleženci zasedanja so posebno pozornost posvetili digitalnemu svetu in njegovim raznolikim razsežnostim ter oznanjevanju evangelija mladim, predvsem po družbenih omrežjih. Pri razpravi so sodelovali tudi različni strokovnjaki iz sveta podjetništva, politike, katoliških komunikacij in različnih cerkvenih skupnosti.



Osrednja dogodka letnega zasedanja sta bila srečanje s papežem Frančiškom na sredini splošni avdienci, po njem pa srečanje z različnimi predstavniki Dikasterija za komunikacijo.

Srečanje v Rimu je vodil kardinal Angelo Bagnasco, predsednik CCEE, ki je spomnil na to, da »najboljši zaveznik evangelija niso organizacije, projekti in viri ali kultura, temveč človeštvo s svojim notranjim vprašanjem o Resnici in neskončno potrebo in željo po lepoti in dobroti«.

Družbena omrežja so »kraji«, ki jih obiskujejo predvsem mladi in tam vsak dan preživijo veliko časa. Tudi če imamo lahko te odnose za »lahkotne«, danes mladi enako kot ljudje vseh drugih starosti potrebujejo odnose, ki gredo onkraj omejitve zaslonov, ko gre za bivanjska vprašanja in vprašanja, povezana z duhovno razsežnostjo.

Družbena omrežja so zelo pomembna, predvsem, ko postanejo kraji, ki so priča življenjskim izkušnjam in pripovedi o njih. Ko torej pristopamo k družbenim omrežjem, je bistveno, da se izogibamo kakršni koli obliki kriminalizacije: ob upoštevanju vseh dejstev so to razmeroma nova orodja – skoraj še v obdobju mladostništva – zato nudijo velik potencial, voditi pa jih mora tudi človeška inteligenca.

Po drugi strani pa bi jih bilo napačno označevati le za orodja, ker so tudi kraji, ki so poseljeni, čeprav nikoli niso »dokončen dom«. Prebivati v digitalnem svetu pomeni tudi upoštevati različne digitalne naprave.

Oznanjevanje Kristusa mladim torej ni tehnološko vprašanje. Ne glede na to, ali družbene medije razumemo kot kraje ali orodja, izziv za Cerkev ostaja enak: prestreči mora človeka v njegovi temeljni potrebi po neskončnem. Tako je Cerkev navzoča v digitalnem svetu, da srečuje človeštvo, predvsem mlade, in jim prinaša odrešenjsko sporočilo, ki je Kristus.

Jasno je, da ta »digitalna navzočnost« ne nadomešča resničnega, fizičnega srečanja z oznanjujočo skupnostjo, zato je mogoče in zaželeno, da povežemo tehnologijo in svete kraje, da bi sveti kraji postali priložnost za izkušnjo osebnega srečanja z Bogom.

Na srečanju v Rimu je bilo nekaj delovnega časa predvidenega tudi za nekatere zaposlene na tiskovnem uradu Svetega sedeža in vodilne v Dikasteriju za komunikacijo. Predstavniki škofovske sinode in »Urada za mladino« z Dikasterija za laike, družino in življenje so tiskovne predstavnike in govornike obvestili o komunikacijskih načrtih za družbena omrežja za naslednjo sinodo o mladih, ki je na programu v letošnjem oktobru, in za svetovni dan mladih v Panami januarja 2019. Prejeli so tudi nadaljnje informacije o prihajajočem svetovnem dnevu družin konec letošnjega avgusta v Dublinu na Irskem.

V sredo, 27. junija, je mednarodna katoliška mreža EWTN organizirala družabno srečanje v imenu tiskovnih predstavnikov in govornikov evropskih škofovskih konferenc. Srečanja so se udeležili številni novinarji, ki so nastanjeni v Rimu in poročajo iz Vatikana, dogodek pa je vodil nadškof Paul Gallagher, vatikanski »zunanji minister«, ki je spregovoril o cerkvenem prispevku k izgradnji Evrope.

Naslednje leto se bodo tiskovni predstavniki evropskih škofovskih konferenc srečali na Malti. Med 17. in 19. junijem jih bo gostila Malteška škofovska konferenca.

Vir: Radio Ognjišče
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Novo
3.450 umorjenih - Poročilo 6
55,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh