Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako je samostansko življenje vplivalo na umetnost?

Za vas piše:
STA
Objava: 14. 04. 2015 / 07:40
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kako je samostansko življenje vplivalo na umetnost?

V Stični so pripravili mednarodni simpozij o vlogi redovnikov pri oblikovanju evropske kulturne identitete.

Foto: Tatjana Splichal

V Muzeju krščanstva na Slovenskem v Stični je danes, 14. aprila 2015, mednarodni simpozij na temo Vloga redovnikov pri oblikovanju evropske kulturne identitete na primeru benediktincev, kartuzijanov in cistercijanov. Na njem bodo predavatelji iz Nemčije, Nizozemske, Portugalske, Slovenije in Španije poskušali odgovoriti, kako je samostansko življenje vplivalo na umetnost.

Po besedah direktorice stiškega muzeja Nataše Polajnar Frelih bodo predavatelji razpravljali tudi o tem, kako je umetnost starega sveta lahko poimenovana za evropsko in ali je ta pojem sploh mogoč.

Ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik bo predaval o identiteti Evrope, ki temelji na krščanskih koreninah, upokojeni stiški opat Anton Nadrah bo spregovoril o vplivu Pravila sv. Benedikta na evropsko umetnost, vodja mestnega arhiva Grose Kreisstadt Ellwangen in izredni profesor za zgodovino srednjega veka na Filozofski fakulteti Univerze v Tübingenu Immo Eberl pa bo govoril o cistercijanih - redu za evropsko enotnost od srednjega veka naprej.

Med drugimi predavatelji so še Annette Schäffer iz Nemčije, ki je v občini Hirschaid zadolžena za muzeje in kulturne dogodke, izredna profesorica umetnostne zgodovine srednjega veka na oddelku za umetnostno zgodovino Fakultete za družbene vede in humanistiko v Lizboni Maria Adelaide Miranda, znanstvena sodelavka, raziskovalka srednjega veka na Umetnostnozgodovinskem inštitutu Franceta Steleta ZRC SAZU v Ljubljani Mija Oter Gorenčič in sekretar direktorata za kulturno dediščino ministrstva za kulturo Silvester Gaberšček.

Simpozij spada v okvir dvoletnega evropskega projekta Religija pri oblikovanju evropske kulturne identitete, pri katerem sodeluje tudi stiški Muzej krščanstva na Slovenskem, vanj pa so vključene še španske, švedske in škotske ustanove.

Projekt temelji na ideji, da je za razumevanje Evrope treba poznati tudi njeno versko dediščino. Hkrati ponuja priložnost za nov dialog v sodobni Evropi, v katerega bo vključena tako verska kot tudi druga tradicija, je še zapisala Nataša Polajnar Frelih.

Kupi v trgovini

Novo
3.450 umorjenih - Poročilo 6
55,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh