Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako izdelati butarico? [FOTO]

Objava: 07. 04. 2022 / 00:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.04.2022 / 10:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kako izdelati butarico? [FOTO]
Praznična
Cvetna butarica je nepogrešljiva ob praznovanju cvetne nedelje. FOTO: Petra Slapar

Kako izdelati butarico? [FOTO]

S pomladjo prideta zelenje in cvetje, v nas pa vzniknejo nove moči. Na cvetno nedeljo, nedeljo pred veliko nočjo, z blagoslovom zelenja tradicionalno obujamo spomin na Jezusov slovesen prihod v Jeruzalem. Ljudje so ga takrat navdušeno pozdravljali, lomili so veje in trgali cvetje, mu mahali s šopi in polagali zelenje na tla.

Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Praznična

Obudimo tudi mi spomin na ta dogodek. Morda le s preprostimi oljčnimi vejicami – naj prikličejo mir! 

Ali pa spletimo butarice, ki so od kraja do kraja različne: ponekod le iz šib in zelenja, drugje dodajo tudi cvetje, pomaranče in jabolka ali papirnato cvetje ali pa jih povežejo iz živopisano pobarvanih oblancev. 

Cvetnonedeljski šopi zelenja bodo zelo lepi tudi s trpežnim cvetjem in zelenjem, kakršno običajno dobimo v cvetličarni. 

Butarica je po ljudskem verovanju odganjala nesrečo od doma in živine, zato so jo spoštljivo posušili in shranili v bogkov kot. Kadar se je začelo pripravljati k nevihti, so vrgli blagoslovljeno vejico na ogenj; prav tako so odlomili vejice za kropljenje ob božiču. Namenimo ji tudi mi ugledno mesto v svojem domu. Z butarico, posebno táko s cvetjem, pa lahko okrasimo tudi mizo ob prihajajočih praznikih.

Tako butarico bomo povezali mi. Naberimo različne šibe na sprehodu, recimo bršljan, vejice rese, mačice … cvetje in nekaj zelenja pa lahko kupimo v cvetličarni ali uporabimo suho cvetje.

Potrebujemo: šibe (leska, dren), škarje, vrvico ali žico, cvetje (resje, mačice, voskovko (Chamelaucium uncinatum), mrežico (Limonium)), zelenje (bršljan, cipreso, evkaliptus).

Odrežimo tako velike šibe, kolikor veliko butarico želimo imeti. Šibe iste vrste položimo drugo ob drugo in jih lepo poravnajmo. Povežimo jih z vrvico ali žico, to bo osnova. 

Pripomočki, ki jih potrebujemo za izdelavo butarice. FOTO: Petra Slapar

Zatem butarico začnemo izdelovati od zgoraj navzdol. Najprej s cvetličarsko žico ali tanjšo vrvico pritrdimo cvetje, nato kombinirajmo cvetje in zelenje, podobno kot pri sestavljanju šopka. 

Izdelava butarice: Kaja Podržaj. 

Dno butarice zaključimo z bršljanom. Delo bo lažje, če bomo butarico obrnili navzdol, saj bo bršljan lepše poravnan. 

Tako sestavljeno butarico tesno povijmo z vrvico ali žico in odrežimo predolge peclje. Z zelenjem ovijmo samo tretjino, največ polovico palice, preostanek pa okrasimo z vrvico ali trakci.

Celoten postopek izdelave butarice si oglejte v spodnji fotogaleriji Petre Slapar. 


Prebrali ste članek, ki je bil objavljen v reviji Praznična, pomlad 2021. Revijo lahko prelistate TUKAJ. Posamezen izvod stane 5,90 evra, naročila: narocila@druzina.si, 01 360 28 28. Sledite reviji Praznična tudi na Facebooku in Instagramu

Kupi v trgovini

Praznična
23,60€
Nalaganje
Nazaj na vrh