Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako bo potekalo vračanje v šolske klopi? [VIDEO]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 21. 01. 2021 / 11:07
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.01.2021 / 05:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kako bo potekalo vračanje v šolske klopi? [VIDEO]

Kako bo potekalo vračanje v šolske klopi? [VIDEO]

»Otroke naj se vrača na mehek način, nikakor ne s preverjanjem znanja ali ocenjevanjem.«

Pouk za učence prvih treh razredov bo potekal po že poznanem in preverjenem modelu C, torej v homogenih skupinah, ki se med seboj ne mešajo. FOTO: Tatjana Splichal



Na sinočnji novinarski konferenci po koncu 50. redne seje vlade na Brdu pri Kranju je premier Janez Janša potrdil, da se bodo prihodnji teden s torkom ponovno odprli vrtci, šole za učence prvega triletja ter višje- in visokošolski zavodi za izvedbo nujnih laboratorijskih vaj v devetih od 12 slovenskih statističnih regij. Danes je pred novinarje stopila še ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec in podrobneje pojasnila spremembe, ki so posledica izboljšanja epidemiološke slike v večjem delu države.

V dveh triadah OŠ, srednjih in glasbenih šolah ter na fakultetah še naprej na daljavo

»Zaradi še vedno slabe epidemiološke slike pa vrnitve v šolske klopi v prihodnjem tednu žal še ne bo možno izvesti v posavski, goriški in jugovzhodni regiji, v katerih za vrtce še vedno velja, da opravljajo nujno varstvo za otroke, če tako oceni župan občine. V šolah v teh regijah pouk še naprej poteka na daljavo. Prav tako izobraževanje na daljavo v vsej državi v prihodnjem tednu še naprej poteka od 4. do 9. razreda osnovnih šol, v srednjih in višjih šolah z izjemami, v glasbenih šolah in na fakultetah,« je izpostavila ministrica.



Po že preverjenem in poznanem modelu C

Pouk za učence prvih treh razredov bo po njenih besedah potekal po že poznanem in preverjenem modelu C, torej v homogenih skupinah, ki se med seboj ne mešajo. Šole morajo izdelati natančne protokole izvajanja obveznega in razširjenega programa. Ne bodo izvajale ekskurzij, plavalnih tečajev, šol v naravi in interesnih dejavnosti v izvedbi zunanjih izvajalcev. Z izjemo prvega razreda se bodo neobvezni izbirni predmeti izvajali na daljavo. Dnevi dejavnosti se bodo lahko ob upoštevanju strogih priporočil izvajali le v prostorih šole.

V učilnicah med odmori in – če je mogoče – pri malici

»Učenci se med odmori zadržujejo v matičnih učilnicah in jih praviloma ne zapuščajo, v njih – če je mogoče – tudi malicajo. Pouk športne vzgoje naj poteka v športni dvorani ali telovadnici brez mešanja skupin učencev iz različnih razredov. Učenci, vključeni v jutranje varstvo ali podaljšano bivanje, naj bodo razporejeni v skupine tako, da se oddelki med seboj ne mešajo. Učenkam in učencem, ki jim zaradi zdravstvenih omejitev ni dovoljeno obiskovati pouka v šolskih prostorih, njihova šola prilagodi oblike in metode dela,« poudarja Simona Kustec.

Preverjanje znanja naj ne bo prioriteta ob vračanju

Takšna organizacija dela po modelu C, dodaja, ni nič novega, saj so jo že izvedli v času spomladanske vrnitve v šole. Po posameznih šolah in vrtcih jo bodo opredelili in dorekli ravnateljice in ravnatelji. Kakšne bodo prioritete ob vračanju? »Zavod za šolstvo je smernice dopolnil z usmeritvami, pri katerih je poudarek na tem, da se otroke vrača na mehek, spodbuden način, nikakor ne s preverjanjem znanja ali ocenjevanjem, temveč tako, da se bodo otroci v šolskih prostorih spet počutili dobro, pozitivno in zaželeno,« je dejala ministrica.


Ministrica dr. Simona Kustec: Skladno s priporočili NIJZ vsi zaposleni v šolah in vrtcih ves čas nosijo maske, učenke in učenci prve triade pa izven učilnice ali mehurčka. FOTO: zajem zaslona


Kako bo z nošenjem mask?

Kako bo z nošenjem mask za šolarje in zaposlene ter ostalimi zaščitnimi ukrepi? Kustečeva odgovarja: »Skladno s priporočili NIJZ vsi zaposleni v šolah in vrtcih ves čas nosijo maske, učenke in učenci prve triade pa izven učilnice ali mehurčka. Obenem je treba prostore redno zračiti in razkuževati ter poskrbeti za strogo higieno rok in kašlja. Vsi šole in vrtci bodo danes dobili tudi poziv, naj sporočijo morebitno potrebo po dodatni zalogi zaščitnih mask, ki jo bodo lahko po že utečeni poti prevzeli v sodelovanju s civilno zaščito.«

Obvezno hitro testiranje za zaposlene

Za pomemben dodaten element varnega in odgovornega vračanja bodo vsi zaposleni v vrtcih in šolah v ponedeljek, 25. januarja, opravili obvezno hitro testiranje po protokolu, pripravljenem na ministrstvu za zdravje. »V vrtce, šole in na fakultete pridite le, če ste zdravi. Skupaj poskrbimo, da bodo učenke in učenci lahko ostali v šolah, otroci v vrtcih in da se bodo k pouku v šolah lahko počasi, korak za korakom, vrnili tudi ostali učenci, dijaki in pozneje tudi študentke in študenti,« je še pozvala ministrica Simona Kustec.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh