Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Kako bi zmogli brez pomoči?«

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 28. 03. 2018 / 09:02
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.03.2018 / 08:52
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Kako bi zmogli brez pomoči?«

Tudi letos na veliki petek zbiramo darove za Sveto deželo. Tako pomagamo kristjanom na krajih Jezusovega življenja in delovanja.

Na pobudo Kongregacije za vzhodne Cerkve danes, na veliki petek, po vsej Cerkvi, tudi v Sloveniji, tradicionalno zbiramo sredstva za podporo kristjanov na Bližnjem vzhodu (Collecta pro Terra Sancta).

Za kristjane v Sveti deželi

Nabirka za Sveto deželo je namenjena ohranjanju prisotnosti kristjanov v deželi, kjer je Jezus Kristus prvič oznanil svoj nauk, trpel, umrl na križu in vstal od mrtvih. Z zbranimi darovi se poleg vzdrževanja edinstvene kulturne dediščine, financira tudi socialne, izobraževalne in romarske programe, družine ter druge potrebe ogroženih skupin ljudi. Starodavno nabirko za kristjane v Jeruzalemu je spodbujal že apostol Pavel, papeži so vseskozi skrbeli za vez med krščanstvom in Sveto deželo, zadnji dokument v ta namen pa je podpisal blaženi papež Pavel VI. leta 1974.

V zadnjih letih so bile približno štiri petine nabirke namenjene za pastoralne in socialne dejavnosti, ena petina pa za svetišča, sporočilo Fundacije Sveta dežela povzema Radio Vatikan. 65 % darov prejme kustodija, ostalih 35 % pa je namenjenih drugim ustanovam, ki delujejo v Sveti deželi. Na željo Svetega sedeža dejavnosti latinskega patriarhata podpirajo Vitezi Božjega groba in druge ustanove.



Kot je v knjižici, ki jo je Fundacija pripravila za letošnjo nabirko, zapisal kustos Svete dežele Francesco Patton, je »nabirka namenjena pomoči mali krščanski skupnosti, ki potrebuje podporo in duhovno spodbudo, a tudi gospodarsko in materialno pomoč, ki so jo kristjani po vsem svetu naprošeni ponuditi vsako leto na veliki petek«.

Kako bi brez bližine, pomoči in materialne podpore kristjanov po svetu ...?

»Kako bi bilo brez bližine, pomoči in materialne podpore kristjanov po svetu mogoče še naprej varovati kraje našega odrešenja, na katere romajo mnogi verniki iz različnih držav, da bi obnovili svojo vero tu, kjer se je vse začelo? Kako bi bilo sicer mogoče pomagati krajevnim župnijam pri izvajanju pastoralnih in karitativnih dejavnosti? Kako bi drugače lahko ohranjali odprto telovadnico vzgoje za mir in skupno sobivanje, kar so šole v Sveti deželi? Kako bi lahko skrbeli za katoličane migrante, ki prihajajo sem iskat delo in prosijo, da se jih sprejme in vključi v naše župnije? Kako bi lahko lajšali trpljenje beguncev, povzročeno z vojnami, ki so v teh letih prizadele mnoge države, kjer opravljamo svoje poslanstvo?« se v knjižici sprašuje p. Francesco.

Tudi slovenski škofje se najlepše zahvaljujejo vsem vernikom in duhovnikom, ki prispevajo svoj dar za Sveto deželo. Leta 2016 smo v Cerkvi na Slovenskem darovali 70.853,07 EUR, leta 2017 pa 79.616,87 EUR.

Vir: Radio Vatikan, SŠK
Foto: RV

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh