Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaja in Katja raziskujeta: Cerkev, v kateri so vojaki iskali notranji mir [VIDEO]

Za vas pišejo:
Katja Zver, Kaja Zupanc
Objava: 14. 07. 2024 / 05:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.07.2024 / 21:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kaja in Katja raziskujeta: Cerkev, v kateri so vojaki iskali notranji mir [VIDEO]
Župnik Damijan Bajec. FOTO: Katja Zver

Kaja in Katja raziskujeta: Cerkev, v kateri so vojaki iskali notranji mir [VIDEO]

Visoko nad strugo Tolminke se dviga leseno svetišče, spominska cerkev Svetega Duha v Javorci, ki nosi znak evropske dediščine. Zgrajena je bila kot spominska cerkev za padle vojake na soški fronti. Pretresljiv je pogled na hrastove plošče, ki se odpirajo kot listi knjige, z 2565 vžganimi imeni padlih avstroogrskih vojakov različnih narodnosti.

»Cerkev je bila zgrajena sredi krvavega dogajanja soške fronte. Dve leti in pet mesecev sta se spopadali dve vojski. Obe sta imeli hude izgube, zato so avstroogrski vojaki dobili idejo, da bi padlim tovarišem postavili lep in dostojen spomenik. Generali so to idejo podprli, vojaki pa jo nato uresničili. Denar za cerkev so zbrali sami,« je povedal turistični vodnik Rok Cuder.

Vsak vojak je lahko tukaj zmolil, preden je odšel na fronto. (Rok Cuder)

Najlepši spomenik prve svetovne vojne

Prostovoljno je pri gradnji in pripravi materiala sodelovalo nad tisoč vojakov, med njimi mnogo mojstrov in obrtnikov, ki jih je zajela vojna vihra. 

Cerkev Svetega Duha. FOTO: Kaja Zupanc 

Cerkev Svetega Duha so postavili po načrtih dunajskega arhitekta in slikarja Remigiusa Geylinga. Njen spodnji del je kamnit, zgornji pa je izdelan iz lesa, ki so ga semkaj prostovoljno znosile stotine vojakov.

Leta 2007 se je uvrstila na seznam posebno pomembne zgodovinske in kulturne dediščine Evrope ter leta 2018 prejela znak evropske dediščine.

Nad vhodom se dviga zvonik s sončno uro, grbom avstro-ogrske monarhije in latinskim napisom PAX, kar po slovensko pomeni mir.

Sveti Duh, zavetnik miru

»Vojaki so v tej cerkvi iskali notranji mir, duhovno tolažbo in moč. Sem so hodili obvladovat svojo 'notranjo fronto', vse notranje boje, stiske in strahove. V tem svetišču so našli kanček miru. Zato ni samoumevno, da je zavetnik cerkve Sveti Duh.«

Cerkev Svetega Duha v Javorci je edina cerkev v Sloveniji, ki je grajena v secesijskem slogu. V notranjosti cerkve sta posebna dva angela, katerih obraza sta obraza žene arhitekta Geylinga. Zelo sporočilen je tudi križ, ki ga je izrezljal vojak z južne Tirolske. »Gre za Kristusa, ki ima osrednje mesto v tabernaklju,« je povedal župnik Bajec.

Hrastove plošče z 2565 vžganimi imeni 

Posebnost cerkve so hrastove plošče, narejene iz zabojev municije. V teh stenah je vžganih kar 2565 imen padlih vojakov na soški fronti.

Hrastove plošče. FOTO: Kaja Zupanc 

»Hvaležen sem, da je Bog zame izbral takšno pot«

Damijan Bajec, ki prihaja iz Idrije, je duhovnik postal leta 2003. Po posvetitvi je prišel v tolminsko župnijo kot kaplan, kasneje pa je postal župnik. »Po končani srednji šoli sem najprej obiskoval ekonomsko fakulteto. Nato pa sem se prepisal na teološko fakulteto, saj mi notranji glas ni dal miru. Ne morem reči, da sem že od malega vedel, da bi postal duhovnik, saj sem imel drugačne načrte. Vesel in hvaležen sem, da je nato Bog zame izbral drugačno pot,« je povedal župnik Bajec.

Duhovnik Damijan Bajec. FOTO: Kaja Zupanc 

Kako do cerkve? 

Cerkev Svetega Duha je tudi priljubljena izletniška točka, ki ne navdušuje le s svojo notranjostjo, ampak tudi s čudovitim razgledom. Zanimiva je tako za pohodnike, kolesarje in družine z otroki. Z razgledne terase ob cerkvi se razgrinja pogled na veličastni Rdeči rob in očarljivo verigo tolminsko-bohinjskih gora. Cerkev je tudi ena izmed izbranih točk na znameniti Pot miru, ki povezuje spomenike in ostaline prve svetovne vojne v dolini Soče.

Vabljeni tudi k ogledu prejšnje epizode, ko sva si ogledali »najvišje ležečo cerkev v Sloveniji«.

Nalaganje
Nazaj na vrh