Kaj skuhati na postni petek? (6)
Kaj skuhati na postni petek? (6)
Čez teden dni, na veliki petek, je strogi post, in mnogi verniki se ta dan odločijo preživeti ob kruhu in vodi.
Avtorica Svetopisemske kuharice, nemška teologinja Eleonore Schmitt, fižol opisuje kot daleč najbolj razširjeno uporabno rastlino, ki raste povsod na zemlji. Kot piše, pa se sorte fižola, ki jih danes uporabljamo, zelo razlikujejo od tistih, ki so opisane v Svetem pismu. Schmittova predlaga, da za svetopisemske fižolove recepte uporabljamo bel fižol, vzamemo pa lahko tudi katero koli drugo sorto.
Egipčanski fižolov lonec
Za 2 do 3 osebe
- 150 g belega fižola
- 2 čebuli
- 1¼ litra vode
- 1 žlica koriandra
- 5 strtih strokov česna
- 1 šop sveže sesekljanega kopra ali koriandrovega perja
- 250 g drobno narezanih solatnih listov
- 2 žlički zmlete kumine
- 1 žlička soli
- 2 žlici masla
- 1 steblo sveže nasekljane mete
Priprava:
- Fižol čez noč namočimo v vodi.
- Eno sesekljano čebulo in polovico česna segrejemo na maslu.
- Fižol na kratko popečemo.
- Dodamo solatne liste in koriander.
- Prilijemo vodo, pustimo, da zavre in kuhamo na majhnem ognju uro ali dve.
- Tik pred koncem dodamo koper, kumino in sol.
- Vmešamo del mete, preostanek potresemo po vrhu, preden damo jed na mizo.
- Drugo čebulo narežemo na kolobarje, jo s preostankom česna popražimo na maslu in potresemo čez pripravljeno jed.
Zraven lahko jemo svež kruh in solato. Bog žegnaj!