Kaj skuhati na postni petek? (5)
Kaj skuhati na postni petek? (5)
Doslej smo vam za pripravo petkovih brezmesnih kosil predlagali pečene testenine s sirom, krompirjev golaž, pikantna umešana jajca in sirovo bučno pito. Tokratni recept smo znova poiskali v knjigi Recepti sestre Nikoline, ki je pri založbi Družina izšla leta 2008, prenovljena izdaja pa leta 2013.
Špinačne palačinke
Za 3 do 4 osebe
Omletno testo:
- 2,5 dl mleka
- 2 dl moke
- 1 jajce, sol
Nadev:
- 15 dkg skute
- 3 žlice zmlete špinače
- 4 stroki česna
- 6 dkg žemlje
- 1 jajce
- sol, poper
- 2 žlički kisle smetane ali mleka
Preliv:
- 1 dl mleka
- 1 jajce, sol
- nariban sir (po želji)
Iz naštetih sestavin napravimo gladko tekoče omletno testo. Spečemo 6 ali 7 omlet.
Za nadev špinačo prevremo in zmiksamo (ali sesekljamo), dodamo skuto, drobno narezano žemljo, jajce, kislo smetano ali mleko, sol, sesekljan česen, poper. Dobro je, da nadev 10 minut stoji, da se žemlja navlaži. S pripravljenim nadevom enakomerno namažemo omlete, od strani vsako malo zavihamo ter zavijemo v palačinke.
Te polagamo v namazano skledo za narastke ali pekač, prelijemo z razžvrkljanim jajčnim mlekom in po želji potresemo z naribanim sirom ter pečemo v pečici pri 200 stopinjah 20 minut, da zarumenijo.
Postrežemo s solato. Bog žegnaj!