Kaj skuhati na postni petek? (4)
Kaj skuhati na postni petek? (4)
Avtorica knjige Mateja Reš v uvodu piše, kako so buče neizčrpen vir zamisli za popestritev jedilnika, saj jih lahko uporabimo na več načinov kot katero koli drugo zelenjavo. V postnem času jih sicer še ne moremo nabrati na vrtu tik pred pripravo obroka, morda pa del domačega pridelka še najdemo v kleti ali zamrzovalni skrinji. V nasprotnem primeru uporabimo kupljene.
Sirova bučna pita
Za 3 do 4 osebe
- 1 plast listnatega testa
- 4 bučke ali zimska buča
- 3 žlice oljčnega olja
- 2 čebuli
- 2 stroka česna
- 3 jajca
- 2 dl kisle smetane
- 125 g sira ementalca
- 30 g bučnih pečk ali pinjol
- sol, poper, timijan
Listnato testo razvaljamo in ga položimo na navlažen model. Testo večkrat prebodemo z vilicami.
Bučke razrežemo na tanke rezine.
Drobno nasekljano čebulo zarumenimo na olju, primešamo rezine bučk in strt česen ter še na kratko opražimo. Začinimo s soljo, poprom in timijanom.
Jajca penasto zmešamo, dodamo smetano in nariban sir.
Po testu porazdelimo bučke in jih prelijemo z jajčno mešanico ter posujemo z bučnimi peškami ali pinjolami.
Pito pečemo približno 45 minut pri 200 stopinjah. Tekne topla ali hladna, toplo postrežemo s skledo zelene ali zeljnate solate.