Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaj skuhati na postni petek? (4)

Za vas pišejo:
Spletno uredništvo, M.M.Š.
Objava: 16. 03. 2023 / 16:45
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 17.03.2023 / 10:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kaj skuhati na postni petek? (4)
Buče so neizčrpen vir zamisli za popestritev jedilnika, saj jih lahko uporabimo na več načinov kot katero koli drugo zelenjavo. FOTO: arhiv Družine

Kaj skuhati na postni petek? (4)

Ideja za kosilo na četrti postni petek prihaja iz kuharske knjige Bučna kuhinja za vsak okus, ki je pri založbi Družina izšla leta 2004.

Avtorica knjige Mateja Reš v uvodu piše, kako so buče neizčrpen vir zamisli za popestritev jedilnika, saj jih lahko uporabimo na več načinov kot katero koli drugo zelenjavo. V postnem času jih sicer še ne moremo nabrati na vrtu tik pred pripravo obroka, morda pa del domačega pridelka še najdemo v kleti ali zamrzovalni skrinji. V nasprotnem primeru uporabimo kupljene.

Sirova bučna pita

Za 3 do 4 osebe

  • 1 plast listnatega testa
  • 4 bučke ali zimska buča
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 2 čebuli
  • 2 stroka česna
  • 3 jajca
  • 2 dl kisle smetane
  • 125 g sira ementalca
  • 30 g bučnih pečk ali pinjol
  • sol, poper, timijan

Listnato testo razvaljamo in ga položimo na navlažen model. Testo večkrat prebodemo z vilicami.

Bučke razrežemo na tanke rezine.

Drobno nasekljano čebulo zarumenimo na olju, primešamo rezine bučk in strt česen ter še na kratko opražimo. Začinimo s soljo, poprom in timijanom.

Jajca penasto zmešamo, dodamo smetano in nariban sir.

Po testu porazdelimo bučke in jih prelijemo z jajčno mešanico ter posujemo z bučnimi peškami ali pinjolami.

Pito pečemo približno 45 minut pri 200 stopinjah. Tekne topla ali hladna, toplo postrežemo s skledo zelene ali zeljnate solate.

Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh