Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaj narediti, ko je eden v paru veren, drugi pa proti veri

Za vas piše:
Agata in Gašper Hren
Objava: 27. 06. 2024 / 09:46
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.06.2024 / 10:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kaj narediti, ko je eden v paru veren, drugi pa proti veri
Najst
Če si stalno na bojni nogi glede verskega življenja, je ogrožena tudi tvoja vera. FOTO: Pexels

Kaj narediti, ko je eden v paru veren, drugi pa proti veri

Verske razlike so vedno izziv v razmerjih, zato je prav, da, preden delamo odločilne korake, o vsem dobro razmislimo, še pomembnejše pa je, da tudi za jasnost veliko molimo.

»Bog ima načrt za naše življenje in naše odnose ter nam na tej poti tudi pomaga,« razmišljata mlada zakonca Agata in Gašper Hren.

Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Najst.

Gašper: Ko sem spoznal Agato, sem videl, da vere ne živim zares

Ko sem bil pred leti še dejaven pri delu z najstniki, smo pogosto slišali, kako pomembno je, da si najdemo nekoga, s komer lahko živimo svojo vero. In s tem se zagotovo ne bi mogel bolj strinjati – ne predstavljam si, da ne bi bila najina vera gonilo najinega zakonskega in družinskega življenja. A v samem začetku ni bilo videti tako.

Vedno sem se imel za vernega, a ko sem spoznal Agato, sem videl, da vere ne živim v tej meri, kot jo je živela ona. Po njej sem bil šele deležen svojega resničnega spreobrnjenja. Če bi me odpikala, že preden bi začela hoditi, ker moja vera ni bila dovolj močna, morda nikoli ne bi spoznal, da je Jezus živ in kakšno bogastvo je vera. Seveda sem ji svoje zanimanje za globljo vero pokazal hitro, tako da bi rekel, da je v meni lahko videla potrebni potencial. :)

Če bi me odpikala, že preden bi začela hoditi, ker moja vera ni bila dovolj močna, morda nikoli ne bi spoznal, da je Jezus živ in kakšno bogastvo je vera.

Zgodba prijatelja je precej bolj radikalna, saj se je on zaradi svoje punce, sedaj žene, spreobrnil ne samo iz mlačnega vernika, ampak celo iz nasprotnika vere, sedaj pa najraje oznanja Jezusa.

Zagotovo pa bi ti svetoval, da ne narediš nobenih resnih korakov, kot sta zaroka in poroka, z nekom, ki veri nasprotuje. Če si stalno na bojni nogi glede verskega življenja, je ogrožena tudi tvoja vera.

Agata: Težko je, če ti najbližji ni v oporo

Živeti krščansko življenje v družbi, ki ni več krščanska, ni enostavno. Že za živo vero nas samih se moramo izjemno boriti, zato se mi zdi še toliko težje, če nekdo, ki ti je najbližji, ne deli tega dela življenja in ti ne more biti v oporo. Ko si iščemo fanta/punco, iščemo tudi očeta/mamo svojih otrok. Kako bova vzgajala otroke v veri? Že to, da je verska vzgoja samo na enem od staršev, je velik zalogaj za tega starša, če pa je eden od staršev še proti veri, pa je skorajda nemogoča. Tudi že prej je treba dobro pomisliti, kako bo videti vajina skupna zveza.

Ko si iščemo fanta/punco, iščemo tudi očeta/mamo svojih otrok. Kako bova vzgajala otroke v veri?

Bo tvoj fant/punca lahko sprejel/-a, da ne želiš imeti spolnih odnosov pred poroko? Ne samo sprejel/-a, bo lahko razumel/-a? V svetu, kjer se spolnost dojema kot zabava in pravica, je brez krščanskega razumevanja spolnosti in zakona težko sprejeti življenje v vzdržnosti, težko je razumeti čistost brez osebnega odnosa z Bogom.

Mislim, da je treba veliko stvari razumsko pretehtati, potem pa jih prinesti pred Jezusa v molitvi. Včasih ne bo odgovoril takoj, zato je treba v molitvi vztrajati. Počasi se bo v nas krepil notranji občutek, tiho nagovarjanje Svetega Duha, kakšno pot ti namenja Bog. Če boš v zvezi postajal/-a vedno bolj nemiren/-na, je čas, da zvezo zaključiš. Če te bo kljub izzivom napolnjeval notranji mir, pa ima najbrž Bog svoj načrt za vaju.

Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Najst (6/2024). Spremljaj Najst tudi na Facebooku, Instagramu in TikToku.

Kupi v trgovini

birma
Najst
5,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh