Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaj je res in kaj ne v zvezi z obtožbami, ki jih je deležen p. Rupnik

Za vas piše:
M. P.
Objava: 06. 12. 2022 / 11:37
Oznake: Duhovnik
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.02.2023 / 15:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kaj je res in kaj ne v zvezi z obtožbami, ki jih je deležen p. Rupnik
Prizor iz mozaika p. Rupnika v cerkvi sv. Ignacija Lojolskega v Španiji. FOTO: Arhiv Centra Aletti

Kaj je res in kaj ne v zvezi z obtožbami, ki jih je deležen p. Rupnik

V slovenskih in italijanskih medijih so na dan prišle obtožbe, med katerimi so številne nasprotujoče si navedbe. Gre za obtožbe, ki naj bi prišle s strani nekdanjih redovnic iz skupnosti Loyola, in sicer da naj bi jih p. Marko Ivan Rupnik v letih 1992-1993 psihično in fizično zlorabil.

Na obtožbe so se z uradno izjavo odzvali v vodstvu jezuitske Družbe Jezusove v Rimu, svojo izjavo pa je podal tudi provincial slovenskih jezuitov p. Miran Žvanut.

Odziv vodstva rimskih jezuitov

Vodstvo jezuitske Družbe Jezusove v Rimu je 2. decembra v izjavi za javnost potrdilo, da je na Dikasterij za doktrino vere že leta 2021 prišla obtožba zoper slovenskega jezuita in umetnika p. Marka Ivana Rupnika, zaradi česar je stekla preiskava primera. Poudarili so, da v zadevi niso bile vpletene mladoletne osebe.
Preiskava Dikasterija za doktrino vere je zaključila, da so obtožbe zoper p. Rupnika že zastarale, zato so primer zaprli že oktobra letos.

Družba Jezusova je pooblastila zunanjega preiskovalca in uvedla previdnostne ukrepe. P. Rupnik ne sme več spovedovati, biti duhovni vodja in voditi duhovnih vaj. Prav tako se ne sme več javno pojavljati brez dovoljenja krajevnega predstojnika. Ti previdnostni ukrepi so še vedno v veljavi kljub ugotovitvam Dikasterija za doktrino vere.

Rimsko vodstvo Družbe Jezusove je poudarilo, da obtožbe zoper katerega koli svojega člana jemlje resno in da je njihovo poslanstvo prizadevanje za spravo ter da želijo vsakogar odprto sprejeti.

Odziv provinciala slovenskih jezuitov

P. Miran Žvanut je v izjavi za javnost opozoril, da je v medijskih obtožbah "žal kot vedno precej napihnjeno tudi z veliko neresnice". Izpostavlja, da ne držijo navedbe, da so pritožbo prijavile redovnice, in še, da ne gre za kazni, ki bi bile p. Rupniku naložene kot sankcije, pač pa: "Ponavljam, to so previdnostni ukrepi in nikakršne sankcije ali prepovedi s strani Vatikana, kar zasledimo v medijih. Previdnostni ukrepi so pač nekaj običajnega, ko pride do takšnih ali podobnih obtožb zoper redovnika."

Center Aletti ostaja

Delegata mednarodnih jezuitskih hiš v Rimu Johan Verschueren, ki je odgovoren za p. Marka Ivana Rupnika, smo vprašali glede prihodnosti Centra Aletti v Rimu, v okviru katere p. Marko Ivan Rupnik umetniško deluje. Povedal je, da je delo Centra Aletti izjemnega pomena in službe v Cerkvi. "Centro Aletti ima čudovito ekipo zavzetih profesionalcev. Družba Jezusova jih še naprej močno podpira." 


Kupi v trgovini

Odpustil sem vam
Pričevanja
22,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh