Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaj je porcijunkulski odpustek in kje ga lahko prejmete?

Za vas pišejo:
Spletno uredništvo, M.M.Š.
Objava: 02. 08. 2024 / 00:30
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.08.2024 / 13:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kaj je porcijunkulski odpustek in kje ga lahko prejmete?
Porcijunkula v baziliki sv. Marije Angelske v Assisiju. FOTO: Vatican Media

Kaj je porcijunkulski odpustek in kje ga lahko prejmete?

Na praznik sv. Marije Angelske v Porcijunkuli, ki ga obhajamo 2. avgusta, lahko verniki v vseh cerkvah, ki jih upravljajo Frančiškovi manjši bratje (minoriti, frančiškani in kapucini), pa tudi v nekaterih župnijskih cerkvah prejmejo t. i. porcijunkulski odpustek.

Pogoji za prejem odpustka so prejem zakramenta sprave oz. spoved, udeležba pri sveti maši in prejem svetega obhajila. Poleg tega morajo verniki zmoliti Vero, Očenaš, Zdravo Marijo in Slavo Očetu po namenu svetega očeta.

Kdo ali kaj je Porcijunkula in kaj je porcijunkulski odpustek?

Porcijunkula ni svetnica, kot bi morda kdo pomislil, temveč je ime cerkvice sv. Marije Angelske pri Assisiju, ki je bila nekoč v lasti benediktincev z gore Subasio, sv. Frančišek Asiški pa jo je rešil pred propadom. Beseda porcijunkula pomeni košček zemlje, ki je postal najbolj blagoslovljen in svet kraj za sv. Frančiška, saj je prav v tej cerkvici ob branju Božje besede spoznal, da mora živeti po evangeliju, ta pa mora postati vodilo njegovega življenja in življenja njegovih bratov.

To se je zgodilo v času, ko je tudi v Cerkvi cerkveno pravo večkrat preglasilo evangeljsko sporočilo, saj je šele 2. vatikanski cerkveni zbor uradno poudaril, da je evangelij vodilo za vse kristjane.

Porcijunkulski odpustek je sv. Frančišek izprosil leta 1216, da bi bili lahko vsi ljudje, tudi tisti, ki si niso mogli privoščiti dragih romanj v svete kraje, deležni Božje milosti.

Porcijunkulski odpustek je sv. Frančišek leta 1216 izprosil od papeža Honorija III., da bi bili lahko vsi ljudje, tudi tisti, ki si niso mogli privoščiti dragih romanj v svete kraje, deležni Božje milosti. Verniki so namreč popolni odpustek nekoč prejeli le po dolgih, dragih in nevarnih romanjih v daljne dežele, recimo v Sveto deželo, Rim ali Kompostelo, za sodelovanje v križarski vojni ali z dajanjem miloščine.

Privilegij za prejem odpustka, ki je dokumentirano izpričan vsaj že v 2. polovici 13. stoletja, je najprej dobila cerkvica sv. Marije Angelske v Assisiju, pozneje pa se je razširil na vse cerkve, ki jih upravljajo Frančiškovi manjši bratje, ter vse župnijske cerkve. Na mestu Frančiškove cerkvice danes stoji bazilika sv. Marije Angelske, znotraj katere je ohranjena tudi porcijunkula.

Cerkvica sredi bazilike ... FOTO: Wikipedia

V čem je posebnost porcijunkulskega odpustka?

S porcijunkulskim odpustkom so bili v Frančiškovem času nagovorjeni predvsem ljudje s takratnega obrobja, ljudje, ki so se imeli za grešnike in so se želeli skesano približati Bogu, niso pa mogli izpolniti takratnih zahtevnih pogojev za prejem popolnega odpustka, ki so bili uresničljivi le za pripadnike višjega sloja in predvsem za moške.

S prejemom porcijunkulskega odpustka so bili izenačeni mladi in stari, moški in ženske, bogati in revni, fevdalci in vazali, trgovci in reveži, samski in poročeni, visoko in nižje izobraženi, bolehni in zdravi, močni in nebogljeni, duhovščina in laiki.

Prejem porcijunkulskega odpustka pa je bil omogočen vsem ljudem: izenačeni so bili mladi in stari, moški in ženske, bogati in revni, fevdalci in vazali, trgovci in reveži, samski in poročeni, visoko in nižje izobraženi, bolehni in zdravi, močni in nebogljeni, duhovščina in laiki.

Kje lahko prejmete porcijunkulski odpustek?

2. avgusta, na praznik sv. Marije Angelske v Porcijunkuli, je mogoče prejeti popolni odpustek zase ali za enega rajnega v vseh župnijskih cerkvah, ponekod pa imajo verniki na ta dan ustaljeno navado, da množično romajo recimo h kapucinom v Celje ali Vipavski Križ, kjer lahko ta dan še posebej občestveno doživijo kot dan molitve, sprave in odpuščanja.

Praznik Marije Angelske v Assisiju in ponekod drugod začenjajo obhajati že 1. avgusta opoldne in praznovanje sklenejo 2. avgusta ob polnoči.

V Celju je danes med 6. in 20. uro na voljo celodnevno spovedovanje v župnijski cerkvi sv. Cecilije, svete maše pa bodo obhajali ob 7.00, 8.00, 9.30, 11.00 in 18.00.

V Krškem bo prav tako ves dan priložnost za sveto spoved v redovni cerkvi Device Marije Brezmadežne, svete maše bodo obhajali ob 7.00, 8.00, 9.15 in 10.30.

V Nazarjah bodo sveto mašo v župnijski cerkvi Marijinega oznanjenja obhajali ob 10.00 in 19.00.

Nalaganje
Nazaj na vrh