Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaj čaka novega slovenskega veleposlanika v Vatikanu?

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 10. 10. 2019 / 09:14
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 10.10.2019 / 09:31
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kaj čaka novega slovenskega veleposlanika v Vatikanu?

Jakob Štunf je predstavil projekte, ki jih želi udejanjiti v svojem mandatu.

Novi slovenski veleposlanik pri Svetem sedežu Jakob Štunf je minulo soboto papežu Frančišku izročil poverilna pisma. V pogovoru za Radio Ognjišče je povedal, o čem sta se pogovarjala s svetim očetom in katere projekte bi rad udejanjil v svojem mandatu.

Papež Frančišek je najprej obudil spomine na svoj obisk v Sloveniji pred pol stoletja, z novim veleposlanikom pa sta se med drugim dotaknila vprašanja, ali ga lahko v naši domovini pričakujemo tudi kot voditelja Katoliške cerkve. Papež je doslej praviloma obiskoval države, ki so po njegovih besedah bolj na obrobju, kjer veliko ljudi živi v revščini, kjer so kristjani oziroma katoličani v manjšini, kjer je potrebno graditi oziroma krepiti dialog med religijami, še posebej z muslimani, je pojasnil Štunf in dodal, da je bilo po njegovih besedah iz pogovora začutiti, da bi papež znova rad obiskal Slovenijo, vendar … »se konkretno o kakšnih časovnih okvirih nisva pogovarjala, niti se ni papež Frančišek glede tega bolj neposredno izrekel«.

Slovensko veleposlaništvo pri Svetem sedežu je doslej udejanjilo kar nekaj projektov, med njimi Plečnikovo razstavo v Vatikanskih muzejih. Veleposlanika Štunfa pa čakajo obeležitve pomembnih obletnic: leta 2021 bomo praznovali 30. obletnico osamosvojitve, kmalu zatem v januarju 2022 pa 30. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov RS s Svetim sedežem.

Med državama je še nekaj odprtih vprašanj, glede šolstva, vojske in oskrbe v bolnišnicah. Veleposlanik pri tem ni oblikovalec politike, poudarja, za to skrbijo drugi. S tem namenom se je nuncij Jean Marie Speich srečal s predsednikom državnega zbora Dejanom Židanom.

Vir: Radio Ognjišče
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh