Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

K Stvarniku je odšel duhovnik msgr. Gašper Rudolf (1930–2024)

Za vas piše:
J. P.
Objava: 29. 07. 2024 / 07:04
Oznake: Duhovnik, Župnija
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.07.2024 / 07:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
K Stvarniku je odšel duhovnik msgr. Gašper Rudolf (1930–2024)
Železomašnik msgr. Gašper Rudolf (1930–2024). FOTO: Ivo Žajdela

K Stvarniku je odšel duhovnik msgr. Gašper Rudolf (1930–2024)

Le dva dni pred dopolnjenim 94. letom starosti je k Stvarniku odšel duhovnik msgr. Gašper Rudolf (1930–2024), letošnji železomašnik in človek mnogih talentov.

Rodil se je v Lomeh v Župniji Črni Vrh nad Idrijo. Med študijem na Teološki fakulteti je bil ob policijski represiji nad bogoslovci tri mesece v preiskovalnem zaporu. V duhovnika je bil po rokah škofa dr. Antona Vovka posvečen 25. aprila 1954.

Novomašno geslo

Za novomašno geslo si je Rudolf izbral besede iz Psalma 116: »Kaj naj povrnem Gospodu za vse dobro, kar mi je storil sam ali dobri ljudje?« Novo mašo je v domačem kraju pel 9. maja 1954, bilo je veliko slavje.

Prvi župnik Župnije Kristusa Odrešenika v Novi Gorici

Po kaplanski službi v Tolminu (1954–1956) je bil župnik na Vojskem nad Idrijo (1956–1964) in v Mirnu pri Gorici (1964–1976), preden je leta 1976 postal prvi župnik novonastale Župnije Kristusa Odrešenika v Novi Gorici in to ostal do leta 2009.

Zelo dejaven pri gradnji cerkve

Zelo dejaven je bil pri gradnji cerkve, ki je bila posvečena decembra 1982. Kot je zapisal Božo Rustja, je bil pokojni znan kot pastoralni delavec, ki je iskal nova pota in se poglabljal v nove pastoralne probleme.

Predavatelj na vseslovenskih pastoralnih srečanjih

Večkrat je predaval na vseslovenskih pastoralnih srečanjih, od leta 1988 je bil tajnik Škofijskega pastoralnega sveta v Kopru in med letoma 1991 in 1994 tudi Slovenskega pastoralnega sveta in je zasnoval njegovo reorganizacijo, prenovo in organski načrt dela.


Član mešane komisije za urejanje odnosov med Cerkvijo in državo

Po demokratičnih spremembah v Sloveniji je postal tudi član mešane krovne komisije za urejanje odnosov med Cerkvijo in državo, v kateri je pokrival pastoralno navzočnost Cerkve v državnih inštitucijah: bolnišnicah, domovih, vojski, zaporih.

Sklicevanje na človekove pravice in svoboščine

V cerkvenem delu komisije, ki jo je vodil, je zastopal stališče, naj daje Cerkev pri urejanju odnosov z državo prednost pastoralnim (tedaj zlasti nerešenim) izzivom tako, da se Cerkev nenehno sklicuje na človekove pravice in svoboščine.

Objavljal tudi v Družini

Pri Mohorjevi družbi je bil med pobudniki za obuditev družinske revije Nova Mladika in nekaj časa tudi njen sourednik. Ob njej je objavljal tudi v Družini, Cerkvi v sedanjem svetu in Bogoslovnem vestniku.

Že kot otrok kazal zanimanje za duhovništvo

Po besedah njegovih bratov in sester je mali Gašper že zelo zgodaj, še kot otrok, kazal zanimanje za »cerkvene zadeve« in je v hiši večkrat vodil mašni obred, bral je iz misala, sestre so bile cerkvene pevke, bratje ministranti.


Zadnja leta deloval v Medani

»Imel sem privilegij, da sva vrsto let odlično sodelovala, tudi pripravila nepozabna romanja po Evropi. Zadnjih 10 let, ko je kot upokojeni duhovnik deloval v Medani v Brdih, sva se pogosto slišala, včasih obiskovala, predvsem pa se dolgo pogovarjala,« se pokojnega spominja dr. Renato Podbersič.

V času študija zaprt za tri mesece

In še: »Do konca je spremljal družbeno dogajanje, doma in v svetu, dosledno je odklanjal fašizem, nacionalsocializem in komunizem. V času študija v Ljubljani so ga takratne oblasti za tri mesece zaprle v preiskovalni zapor, brez obtožnice. Bil je velik garač, pokončen mož, zvest Bogu in svojemu poklicu, strog do sebe in drugih.«

Nikoli mlačen v svojih pogledih

Podbersič je pokojnega označil za »razgledanega in pronicljivega človeka, prožnega sogovornika, nikoli mlačnega v svojih pogledih, ki ni govoril rad o sebi niti o svojih stiskah, včasih pa je bil ostrih nazorov, denimo na temo nedoslednosti v pastorali ali pa igralništva oziroma hazarda«.

Pogosto s pogledom naprej

Po njegovem je bil Gašper Rudolf v svojih stališčih večkrat neizprosen, pogosto s pogledom naprej, ki ne žanje vedno širokega odobravanja; za številne pastoralne zasluge ga je Cerkev leta 1999 odlikovala s častnim naslovom monsinjorja.

Eden zadnjih čedermacev

Dr. Jože Možina pa je zapisal: »V 94. letu je k Stvarniku mirno odšel duhovnik Gašper Rudolf, izredna osebnost, eden zadnjih čedermacev, tudi moj stric, duhovni oče in Pričevalec. Bog mu bodi bogat plačnik za resničen zgled in veliko delo za primorske ljudi.«

Katoliški intelektualec, dober in pokončen človek

Pri reviji Razpotja, ki jo je pokojni bral od vsega začetka, pa so zapisali: »Zapustil nas je katoliški intelektualec, ki je živel in deloval v duhu drugega vatikanskega koncila, antitotalitarec, radoveden, iskriv in široko razgledan sogovornik, vselej odprt za tvoren dialog. Predvsem pa smo izgubili dobrega in pokončnega človeka.«


Pogreb bo v četrtek

Pogreb msgr. Gašperja Rudolfa bo v četrtek, 1. avgusta 2024, ob 16. uri na Sveti Gori, kjer bo od 10. ure dalje ležal v baziliki. Pokojni je v oporoki izrazil željo po preprostem pogrebu in prosil, naj se namesto za cvetje in sveče daruje za misijonsko delo duhovnika Pavleta Bajca na Slonokoščeni obali.

Naj bo pokojnemu Nebeški Oče pravičen sodnik in bogat plačnik. Gospod, daj mu večni pokoj. In večna luč naj mu sveti. Naj počiva v miru. Amen.

Nalaganje
Nazaj na vrh