Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

K Mariji Pomagaj tradicionalno priromali zakonski jubilanti

Za vas piše:
K. Zv.
Objava: 21. 07. 2024 / 17:01
Oznake: Maša, Odnosi, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.07.2024 / 17:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
K Mariji Pomagaj tradicionalno priromali zakonski jubilanti
Tradicionalno romanje zakonskih jubilantov k Mariji Pomagaj na Brezje. FOTO: Romarski urad Brezje

K Mariji Pomagaj tradicionalno priromali zakonski jubilanti

Na nedeljo ob prazniku staršev Device Marije, sv. Joahima in Ane, k Mariji Pomagaj tradicionalno priromajo zakonski jubilanti. Sveto mašo je danes dopoldan na trgu pred baziliko daroval ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar. Ob njem je somaševal dr. p. Robert Bahčič, rektor bazilike Marije Pomagaj.

Vsako nedeljo ob prazniku Marijinih staršev v Slovenskem Marijinem narodnem svetišču že dolgo časa praznujemo nedeljo zakonskih jubilantov. Ta dan namenjamo vsem parom, ki obeležujejo različne zakonske jubileje, bodisi majhne bodisi velike mejnike v skupnem zakonskem življenju. 

Pri sveti maši se je zbralo veliko število romarjev, ki so napolnili trg pred baziliko ter park ob njem. FOTO: Romarski urad Brezje

V uvodu v sveto mašo je prisotne romarje, kot tudi tiste pri televizijskih zaslonih, pozdravil rektor, p. Robert Bahčič in se obenem pomožnemu škofu Francu Šuštarju zahvalil za vodenje bogoslužja. 

Škof Šuštar spregovori o pomenu Marije v zakonskem življenju

V pridigi je škof Šuštar spregovoril o pomembni prisotnosti Marije v našem življenju, še posebej ob pomembnih trenutkih. »Tukaj pri Mariji je molitev fantov in deklet s prošnjo, da bi spoznali pravega človeka za zakon. Sem k Mariji pripeljejo poti zaročencev v pripravi na zakon. Sem romajo mladoporočenci. K Mariji prihajamo s svojimi problemi in težavami v življenju. Z molitvijo za zdravje, za svoje zdravje in zdravje naših dragih. K Mariji Pomagaj poromamo ob prelomnih dogodkih ali pa rednih letnih romanjih.  

Pomožni škof Franc Šuštar. FOTO: Romarski urad Brezje

Škof Šuštar je v svoji pridigi med drugim povabil zakonce, naj se ponovno spomnijo na svojo poroko in vse, kar je spremljalo ta poseben trenutek—od priprave in staršev do pričevalcev ter same slovesnosti. Opozoril je, naj se spomnijo na obljube, ki so jih dali ob poroki, in jih ne pustijo postati le daljni spomin. Namesto tega naj te obljube postanejo stalna osnova hvaležnosti za vero, ljubezen in upanje ter za vse vidike njihovega zakonskega življenja—od otrok, hiše in službe do preizkušenj in zmag.

Marija nas pozna in pozna naše življenjske situacije, tako lepe kot težke. (Franc Šuštar)

Po koncu pridige je škof Franc Šuštar molil za vse zakonske pare, ki praznujejo jubileje ter jim, vsakemu posebej, podelil blagoslov. V spomin na romanje k Mariji Pomagaj jim je poklonil svečko z Marijino podobo.

Podelitev blagoslova. FOTO: Romarski urad Brezje

Pri sveti maši, ki je bila v neposrednem prenosu na TV Slovenija, je sodeloval mešani cerkveni pevski zbor Lom pod Storžičem, ki ga je vodil zborovodja Jože Tišler.

Nalaganje
Nazaj na vrh