Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

K Bogu je odšel Mirko Vasle, slovenski novinar in literarni zgodovinar iz Argentine

Za vas pišejo:
Spletno uredništvo, M.M.Š.
Objava: 07. 08. 2024 / 09:35
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.08.2024 / 13:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
K Bogu je odšel Mirko Vasle, slovenski novinar in literarni zgodovinar iz Argentine
Mirko Vasle (1951–2024) je dolga leta pripravljal oddajo Okence v Slovenijo, ki jo vsak teden predvajajo na argentinskem nacionalnem radiu. FOTO: Tatjana Splichal

K Bogu je odšel Mirko Vasle, slovenski novinar in literarni zgodovinar iz Argentine

V torek, 6. avgusta 2024, je za posledicami hudega pljučnega obolenja svojo življenjsko pot sklenil Mirko Vasle (1951–2024), slovenski novinar in literarni zgodovinar iz Argentine.

Dolga leta je urejal oddajo Okence v Slovenijo, ki jo vsak teden predvajajo na argentinskem nacionalnem radiu in v njej svoje rojake v Argentini seznanjajo z novicami iz Slovenije. V pogovorih je rad predstavljal rojake iz evropske ali ameriške domovine, med katerimi so bili številni književniki in literarni zgodovinarji. V kulturni del oddaje je pogosto uvrščal zgodovino slovenske književnosti.

Mirko Vasle je vsako leto obiskal Slovenijo.

Mirko Vasle je bil tudi avtor enega redkih del o slovenski literarni zgodovini v španskem jeziku, Breve historia de la literatura eslovena. S prijaznim značajem in trdim, pogosto prostovoljnim delom je vedno uspel povezovati, obenem pa premagovati ideološke in zemljepisne razlike med Slovenci na obeh straneh oceana. Slovenijo je obiskal vsako leto.

Na obisku v Sloveniji leta 2017. FOTO: Tatjana Splichal

Pogovor ob 30-letnici radijske oddaje

Med obiskom v Sloveniji leta 2017, ko je oddaja Okence v Slovenijo praznovala 30-letnico, je njen urednik Mirko Vasle v pogovoru za Družino predstavil svoje delo v Argentini.

Mirko Vasle z ekipo oddaje Okence v Slovenijo. FOTO: okenceslo.com.ar

Vodenje slovenske radijske oddaje v Bue­nos Airesu z naslovom Okence v Slovenijo je prevzel leta 1993, po smrti njenega ustanovitelja Alberta Čuka. Kot je takrat poudaril v pogovoru za Družino, vsi sodelavci prostovoljno dajejo svoj čas, ker želijo ohranjati jezik in ljubezen do domovine.

Preberite tudi: Ohranjanje stikov s Slovenijo

Pevec in ljubitelj športa

Mirko Vasle se je rodil leta 1951 v Argentini. Njegova mati je bila Ljubljančanka, oče pa iz Žalca. V Argentino sta prišla tako rekoč brez nič in sta morala delati, zato so morali otroci oditi v zavod. Mirko je dom zapustil že pri petih letih, odšel je v zavod, ki so ga vodile sestre, pri njih je ostal štiri leta. Nato je tri leta preživel doma, zadnje leto osnovne šole in celo gimnazijo pa je bil gojenec v zavodu škofa Rožmana. V družini so bili štirje otroci, sestri sta bili doma, Mirko in brat, operni pevec in novinar Juan Vasle, pa sta šla v zavod.

Ob 30-letnici oddaje za Slovence v Argentini se je srečal tudi s tedanjim predsednikom republike Borutom Pahorjem. FOTO: Tatjana Splichal

Tudi Mirko je rad prepeval in je deset let sodeloval pri Karantaniji. Prek petja se je navadil nastopanja, izgubil je tremo, in ker je rad poslušal radio, se je z veseljem pridružil slovenski oddaji na argentinskem radiu, kjer je sprva sodeloval kot športni novinar, po smrti Alberta Čuka pa je prevzel položaj urednika, ki ga je opravljal do zadnjega.

S slovesom Mirka Vasleta so Slovenci v Argentini izgubili enega močnih stebrov svoje kulture.

Iskreno sožalje družini izrekamo tudi z uredništva Družine.

Kupi v trgovini

Povojni Slovenci v Argentini
Zgodovina
30,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh