Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jutri pričetek molitvene osmine za edinost kristjanov

Za vas piše:
D. O. / SŠK
Objava: 17. 01. 2013 / 09:46
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Jutri pričetek molitvene osmine za edinost kristjanov

V petek, 18. januarja 2013, pričenjamo z molitveno osmino za edinost kristjanov, ki jo bo usmerjalo geslo »Kaj hoče Bog od nas?«. Slovenski ekumenski svet želi z njo približati različne krščanske tradicije, obrede in običaje med seboj tako na bogoslužni kot na pastoralni in teološki ravni.

Molitvena osmina, ki se pričenja jutri, 18. januarja 2013, bo trajala do petka, 25. januarja. Geslo letošnje osmine je »Kaj Bog hoče od nas?« (prim. Mih 6,8). Slovenski ekumenski svet želi z njo približati različne krščanske tradicije, obrede in običaje med seboj tako na bogoslužni kot na pastoralni in teološki ravni.

Pospeševati obnovitev edinosti

Oktobra 2012 je minilo petdeset let od začetka 2. vatikanskega vesoljnega cerkvenega zbora, ki je zapisal: »Pospeševati obnovitev edinosti med vsemi kristjani, to je eden izmed glavnih ciljev koncila. Kristus Gospod je namreč ustanovil eno in edino Cerkev … Razdeljenost čisto gotovo nasprotuje Kristusovi volji, je svetu v pohujšanje in v škodo najsvetejši stvari, namreč oznanjevanju evangelija vsemu stvarstvu« (Odlok o ekumenizmu, 1).

Koncil je posebej izpostavil pomen duhovnega ekumenizma, ki vključuje »spreobrnjenje srca in svetost življenja skupaj z zasebnimi in javnimi molitvami za edinost kristjanov«. Duhovni ekumenizem je »duša vsega ekumenskega gibanja«.
Ko se torej leto za letom v molitveni osmini zbiramo k maši in molitvam, izpolnjujemo željo celotne Cerkve. Srečujemo se tudi z verniki in predstavniki drugih Cerkva, saj je »dovoljeno in celo zaželeno, da se katoličani združujejo k molitvi« skupaj z njimi.

Iskanje vidne edinosti – prizadevanje za parvičnost

Slovenski ekumenski svet je pripravil liturgični pripomoček z berili in nagovori (premišljevanji). V glavnih črtah jih je pripravila ekumenska skupina v Indiji, za slovenske vernike pa so jih v sodelovanju drugih krščanskih Cerkva v Sloveniji prilagodili.

Glavna misel letošnje osmine (Kaj Bog hoče od nas?) je vzeta iz preroka Miheja. Premišljevali bomo o tem, kako je iskanje vidne edinosti neločljivo povezano s prizadevanjem za pravičnost in dostojanstvo vsakega človeka. Primerno je, da v bogoslužne prostore v dneh osmine na vidno mesto v cerkvi postavimo sliko bl. A. M. Slomška, predhodnika modernega ekumenskega gibanja, in svetih bratov Cirila in Metoda, so zapisali v svetu. Letos (2013) bomo obhajali 1150-letnico njunega prihoda na Veliko Moravsko (863). V bogoslužje in v veroučna srečanja lahko vključimo molitev, ki jo molijo člani Apostolstva (str. 5). K molitvi lahko povabimo skupine v župniji, družine in bolnike. Obhajanje osmine obogatimo s kakšno oprijemljivo gesto naklonjenosti do kristjanov drugih Cerkva, ki živijo v župniji.

V Cerkvi na Slovenskem bodo molitve potekale po vseh župnijah, na škofijski ravni pa bodo bogoslužja vodili nekateri slovenski škofje. Vse maše, srečanja in okrogle mize v tednu molitvene osmine za edinost kristjanov najdete na spletni strani: http://katoliska-cerkev.si/molitvena-osmina-za-edinost-kristjanov-2013.

Primeri ekumenskega sodelovanja

V župniji Kočevje se predstavniki katoliških vernikov redno udeležujejo praznovanja božiča v pravoslavni cerkvi, predstavniki pravoslavnih vernikov pa redno prihajajo h katoliškemu praznovanju. Adventisti katoličane vsako leto povabijo na božični koncert, katoličani pa adventiste na praznovanje božiča. Po polnočnici se predstavniki različnih krščanskih Cerkva (adventisti, evangelijski, katoličani in pravoslavni,) skupaj z županom srečajo v župnišču. Tako gradijo edinost, se spoznavajo, spoštujejo in delajo v skupno dobro verujočih in drugih ljudi dobre volje v njihovem lokalnem okolju.


Foto: arhiv Družine / J. P.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh