Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jutri okrogla miza o okrožnici Ljubezen v resnici v Rimu

Za vas piše:
Radio Vatikan
Objava: 20. 07. 2009 / 06:56
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Jutri okrogla miza o okrožnici Ljubezen v resnici v Rimu

Oktobra pa bodo novo okrožnico preučili anglikanski škofje v Londonu

Jutri, v torek, 21. julija, bo v cerkvi sv. Marte v Rimu okrogla miza o okrožnici Ljubezen v resnici z naslovom ‘Onkraj ideologije krize. Razvoj, etika in trg v okrožnici Caritas in veritate’. Okroglo mizo je pripravila Fundacija Velika listina, ki tako daje svoj prispevek k reševanju sedanje gospodarske in finančne krize, ki že dobro leto pesti človeštvo in predstavlja veliko skušnjavo, da bi postavila pod vprašaj tržni sistem kot tak. Zelo pogosto se namreč omenja misel, da sta krizo povzročila tržni sistem in kapitalistična miselnost ter je zato potrebno ponovno dati državam tisto središčno vlogo vodenja gospodarstva, kot so jo uvedli propadli komunistični režimi, zlasti še sedaj, ko je na pohodu globalizacija.

Papeževa okrožnica Caritas in veritate pa se smelo spoprijema prav s temi vprašanji in nudi skrajno zanimiva izhodišča za nova razmišljanja. Okrožnica brez obotavljanja pokaže pozitiven značaj trga, podjetja in globalizacije, ki so pogosto deležni grobih kritik. Toda težave, s katerimi se moramo danes spoprijemati, ne prihajajo od trga, podjetništva in globlaizacije. Ravno nasprotno, če so te danosti prav zastavljene, so ključnega pomena za pristen razvoj celostnega človeka in družbe. Težave in problemi prihajajo iz oslabljene etične zavesti posameznikov in družbe v celoti, kar neizbežno vodi v hromitev etike tudi na gospodarskem in podjetniškem področju.

Fundacija Velika listina nudi izhodišča za razmišljanja o teh tematikah v prepričanju, da je potrebno ustvariti novo zavest o globoki povezanosti, ki dejansko obstaja med etiko in organizirano družbeno ter gospodarsko dejavnostjo. Brez te zavesti je iskanje novih pravil in novih ustanov, ki naj bi vodile izhod iz krize in preprečile ponavljanje kriznih obdobij, v nevarnosti, da ostane zgolj neko zamišljanje nestvarnih ustanov, ki lahko le poglobijo že obstoječo krizo.

Čez tri mesece, natančneje 21. oktobra letos, pa bo novo okrožnico v Londonu preučila Angleška škofovska konferenca. Posebno pozornost bodo angleški in valižanski škofje posvetili družbenemu nauku Cerkve o tržnem gospodarstvu. Novico o tem je objavil novi nadškof v Westminstru, msgr. Vincent Nichols. Ta je v dokumentu o novi papeževi okrožnici Caritas in veritate dejal, da je to mogočen in celovit pogled krščanske vere na zapletene probleme človeškega razvoja.

Anglikanski škofje upajo, da bodo okrožnico mnogi prebrali, saj ta dokument zasluži zavzet in natančen študij. Okrožnica se namreč z veliko gotovostjo in smelostjo vključuje v izročilo družbenega nauka Cerkve, predvsem pa v izročilo krščanskega humanizma, ki ga je tako jasno izrazil papež Pavel VI. v svoji okrožnici Populorum progressio. Papež Benedikt XVI. v svoji najnovejši okrožnici uči, da je ljubezen središče družbenega nauka Cerkve, pojasnjuje angleški primas, središče, ki uči, da vsaka odgovornost in vsako prizadevanje dejansko morata izhajati iz ljubezni. Kot je povedal msgr. Nichols, bodo torej angleški in valižanski škofje 21. oktober namenili poglabljanju in razmišljanju tega nauka v luči današnjega mednarodnega stanja.

Kupi v trgovini

Novo
Neoprostljivo
Zgodovina
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh