Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jutri je Stična mladih 2014!

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 11. 09. 2014 / 13:11
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jutri je Stična mladih 2014!

Jutri je Stična mladih 2014!

Letošnja Stična mladih bo 20. septembra. Tokratni slogan so besede iz Matejevega evangelija: »Blagor ubogim v duhu, kajti njihovo je nebeško kraljestvo«.

Letošnja Stična mladih bo 20. septembra. Vsako leto je slogan festivala tisti, ki ga izbere papež za svetovni dan mladih. Tokrat je papež Frančišek določil besede iz Matejevega evangelija: »Blagor ubogim v duhu, kajti njihovo je nebeško kraljestvo«. Že pred festivalom so prvič pripravili gradiva, »nekakšno katehezo«, s katero bodo lahko spoznali papeževo sporočilo mladim.

»Papež nas v svoji poslanici vabi, da imamo pogum, da smo resnično srečni in da hrepenimo po 'biti več' in ne 'imeti več'. Ko pomislimo na besedo ubog, si pred očmi po navadi predstavljamo ljudi z ulice, nekoga, ki je materialno ubog, a 'ubogi' smo večkrat tudi mi sami - ranjeni, nepopolni in grešni. Večkrat zato iščemo minljivo srečo v materialnih dobrinah, pozabljamo pa na to, da je resnična sreča v Gospodu. In prav ubogi so lahko naši učitelji. Kje pa je tukaj nebeško kraljestvo? Zdi se mi, da ga premalokrat iščemo v majhnih in preprostih stvareh - v sreči, veselju, prijateljih in ljubezni,« je sporočilo, ki ga bodo prostovoljci prenesli na mlade, pojasnila Mateja Gladek.

Mladi se bodo zbrali letos malce prej, ob 9.30 se začneta programa za dijake na osrednjem prireditvenem prostoru in študente ter mlade v poklicih na samostanskem travniku. Po mnenju sogovornice je zelo mikaven. »Mlade bo nagovoril igralec Gregor Čušin, s svojo glasbo pa bo pričevala skupina Svetnik. Ko smo že pri pričevanju, naj omenim glavno pričevalko, Chiaro Amirante, ustanoviteljico skupnosti Nova obzorja, ki nas bo obiskala in nam povedala svojo zgodbo uboštva v duhu. (Chiara Amirante prihaja tudi na obisk v galerijo Družina.)

Mladi bodo gotovo uživali na delavnicah, razdeljenih v tri sklope: Kot potrebujemo pogum, da smo srečni, potrebujemo pogum, da živimo preprosto; Smo dolžni biti pozorni in čuječi, da premagamo skušnjavo brezbrižnosti? in Ubogi so resnično naši učitelji. Izbirajo lahko med kar 28 različnimi delavnicami z zanimivimi gosti. Nogometni privrženci se bodo pomerili na Blaževem nogometnem turnirju, letos posvečenem Blažu Fariču, enemu od ustvarjalcev Stične mladih, ki se je smrtno ponesrečil v gorah. Ljubitelji umetnosti in ustvarjanja pa bodo svoj talent pokazali v duhu letošnjega slogana na likovni delavnici z gostjo, umetnico Ano Trošt.

Mašo ob 14.15 bo daroval koprski škof Jurij Bizjak, po njej pa bo mladino zabavala skupina Stična band. Ves dan bo tržnica, mogoča pa bo tudi spoved.

Tudi letos lahko v Stično romate peš iz Litije že dan pred festivalom, s kolesi pa se lahko pripeljete iz Štepanje vasi. Novost letošnjega festivala je natečaj za pesem Stične mladih 2014. Zmagovalec bo znan na dan festivala.

Podroben program in vse, kar želite izvedeti o festivalu Stična mladih, lahko najdete na spletni strani festivala. Mateja Gladek je povabila vse mlade, naj obiščejo cistercijanski samostan v Stični. »S seboj prinesite vse svoje veselje, ki ga boste delili z drugimi, in svoje težave, ki jih boste položili pred Gospoda. In ne skrbite zaradi vremena, mladi vedno nosimo sonce v svojem srcu! ;)«

Tudi letos bodo mladi prejeli darilo: brezplačen izvod posebne izdaje Mladega vala.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh