Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Junipero Serra razglašen za svetnika

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 24. 09. 2015 / 08:38
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:25
Ustavi predvajanje Nalaganje

Junipero Serra razglašen za svetnika

Papež je kristjane pozval, naj bomo »misijonarji veselja« in naj vero oznanjamo brez moralne vzvišenosti.

Papež Frančišek je včeraj v ameriški prestolnici Washington za svetnika razglasil španskega misijonarja Junipera Serro (1713-1784). Frančiškanski pater velja za ustanovitelja San Francisca in drugih mest v ameriški zvezni državi Kaliforniji. Serra je vzdolž zahodne obale ZDA ustanovil več misijonskih postojank, v letih delovanja pa je krstil najmanj 6.000 indijanskih staroselcev. Njegova kanonizacija velja za okrepitev špansko govorečih kristjanov, ki predstavljajo okoli tretjino katoličanov v ZDA. Ob tem se pojavljajo tudi kritični glasovi: okoli 10.000 ljudi je pred kanonizacijo podpisalo izjavo, v kateri je zapisano, da so številni Indijanci zaradi frančiškanskega misijonarja zelo trpeli.

Med slovesnostjo v narodnem svetišču Marijinega brezmadežnega spočetja v Washingtonu, katoliške zavetnice ZDA, je papež v navzočnosti več tisoč vernikov novega svetnika izpostavil kot zglednega misijonarja, ki je bil odprt do ljudi. Sv. Junipero Serra je želel zaščititi dostojanstvo indijanskih staroselcev, je poudaril Frančišek, saj se je uprl njihovemu izkoriščanju.

Eno izmed beril med bogoslužjem je bilo prebrano v indijanskem jeziku Chochenyo, ki so ga govorili Indijanci na nekdanjem misijonskem območju Junipera Serre, še danes pa ga je slišati med potomci staroselcev v okolici San Francisca. Po končanem bogoslužju se je Frančišek srečal z okoli dvajsetimi predstavniki tega plemena.

V nagovoru v španskem jeziku je papež pozval vernike, naj vero ponašajo v svet. »Jezus je dejal, naj gremo v svet in oznanjamo veselo novico. Pojdite v svet v mojem imenu in sprejmite življenje, kakršno je – ne takšno, kakršno bi moralo biti«, je sveti oče obsodil verske predsodke in moralno vzvišenost. Številni ljudje danes trpijo zaradi apatije, pomanjkanja življenjske radosti in notranje praznine. »Pojdite na ulice in stranpoti in oznanjajte vsem tistim, ki so izgubili veselje do življenja, oznanjajte evangelij brez strahu in brez pristranosti, brez občutka premoči in brez ponižnosti«, je dejal Frančišek.

Ob vseh stiskah, lakoti, obupu in grehu v svetu bi morali kristjani k ljudem pristopati kot misijonarji veselja. »Pojdimo«, je povabil Frančišek. »Krščansko veselje izkusimo in doživimo le takrat, ko ga podarjamo naprej – in ko razdajamo sami sebe. Duh sveta nas vabi k prilagajanju in udobju. Zato moramo znova začutiti, da drug drugega potrebujemo ter da imamo odgovornost drug do drugega in do sveta – odgovornost, da oznanjamo Jezusovo sporočilo.«

Jezus tudi danes kristjane pošilja »k vsem narodom«, je poudaril Frančišek. »Ne daje nam kratkih seznamov, h komu naj gremo in h komu ne, kdo je vreden in kdo ne, da sprejme njegovo sporočilo. Namesto tega je vedno sprejel življenje, kot ga je videl. V obrazih bolečine, lakote, bolezni in greha.« Krščansko poslanstvo nikoli ne more biti produkt popolno načrtovanega programa ali dobro sestavljenega priročnika, je poudaril papež, ampak je rezultat vseživljenjske Božje izkušnje usmiljenja in odpuščanja.

Vir: Kathpress
Foto: RV / CTV / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Vrnitev
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh