Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Judje in kristjani o Svetem pismu prijateljstva

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 18. 01. 2019 / 08:29
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.01.2019 / 11:04
Ustavi predvajanje Nalaganje

Judje in kristjani o Svetem pismu prijateljstva

Papež Frančišek je napisal predgovor k judovski in krščanski razlagi Peteroknjižja.


V Italiji danes izide knjiga z naslovom »Sveto pismo prijateljstva, poroča Radio Vatikan. Odlomki iz Tore/Peteroknjižja, razlaga judov in kristjanov«. Projekt je med drugim podprla Italijanska škofovska konferenca, predgovor h knjigi pa je napisal papež Frančišek. Na koncu knjige je tudi obsežen izbor zapisov rabina Abrahama Skorka, rektorja Latinskoameriškega rabinskega semenišča v Buenos Airesu.

Papežev uvod v knjigo je objavil vatikanski časnik L'Osservatore Romano.

Frančišek na začetku predgovora zapiše, da je Sveto pismo prijateljstva zanimiv, vendar precej zahteven projekt. Dobro se zaveda, pravi, da je za nami devetnajst stoletij krščanskega protijudovstva in da je nekaj desetletij dialoga v primerjavi s tem zelo malo. Kljub temu pa so se v zadnjih časih mnoge stvari spremenile, veliko se jih še spreminja. Še bolj si moramo prizadevati, da bi prosili za odpuščanje in popravili škodo, ki je bila povzročena zaradi nerazumevanja. Vrednote, izročila, velike ideje, značilne za judovstvo in krščanstvo, morajo biti v službi človeštvu, ne da bi kadar koli pozabili na svetost in pristnost prijateljstva. Sveto pismo nam pomaga razumeti nedotakljivost teh vrednot, kar je pogoj za konstruktiven dialog.

Najboljši način za izmenjavo stališč pa niso zgolj pogovori in razprave, temveč načrtovanje in uresničevanje načrtov skupaj z ljudmi dobre volje, ki si v prijateljstvu prizadevajo za medsebojno spoštovanje. Drug drugega lahko bogato dopolnjujemo, kar nam omogoča, da skupaj beremo besedila judovskega Svetega pisma in si vzajemno pomagamo temeljito raziskati bogastva Božje besede. Skupni cilj je, da postanemo priče Očetove ljubezni po vsem svetu. Tako za juda kot za kristjana ni dvoma, da ljubezen do Boga in do bližnjega povzema vse zapovedi. Judje in kristjani se morajo torej čutiti bratje in sestre, ki jih povezujeta sam Bog ter bogata skupna duhovna dediščina, iz katere moramo izhajati in graditi prihodnost.

Za kristjane je temeljnega pomena, da odkrijemo in spodbujamo poznavanje judovskega izročila, da bi mogli pristneje razumeti same sebe. Tudi študij Peteroknjižja je del tega temeljnega prizadevanja. Zato papež želi izročiti pot raziskovanja besedam prošnje, ki jo vsak judovski vernik vsak dan moli ob koncu molitve amidah: »Naj se nam odprejo vrata Tore, modrosti, razumnosti in spoznanja, vrata hrane in podpore, vrata življenja, milosti, ljubezni in usmiljenja ter ugajanja pred Teboj.«

Vir: Radio Vatikan
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh