Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jubilejni 20. slovenski orgelski ciklus

Za vas piše:
Tjaša Drovenik Adamec
Objava: 15. 03. 2023 / 17:54
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.03.2023 / 18:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jubilejni 20. slovenski orgelski ciklus
Francoski orglavec Baptiste-Florian Marle-Ouvrard po nastopu v Slovenski filharmoniji. FOTO: Slovensko orgelsko društvo

Jubilejni 20. slovenski orgelski ciklus

Slovensko orgelsko društvo je v letošnjem letu organiziralo že 20. slovenski orgelski ciklus. Gre za tradicionalni in hkrati tudi edini ciklus orgelskih koncertov v Sloveniji, na katerem kraljica glasbil zazveni v solističnih in komornih zasedbah, tako v izvedbah že uveljavljenih domačih in tujih orgelskih umetnikov kot tudi mlajših orglavcev (dijakov, študentov), ki se jim na ta način omogoči, da se predstavijo na orgelski sceni, kar zanje predstavlja spodbudo in pomoč na poti profesionalizma.

Slovensko orgelsko društvo je v letošnjem letu organiziralo že 20. slovenski orgelski ciklus. Gre za tradicionalni in hkrati tudi edini ciklus orgelskih koncertov v Sloveniji, na katerem kraljica glasbil zazveni v solističnih in komornih zasedbah, tako v izvedbah že uveljavljenih domačih in tujih orgelskih umetnikov kot tudi mlajših orglavcev (dijakov, študentov), ki se jim na ta način omogoči, da se predstavijo na orgelski sceni, kar zanje predstavlja spodbudo in pomoč na poti profesionalizma. Posebnost Slovenskega orgelskega ciklusa je, da ni vezan samo na eno koncertno prizorišče, temveč se raznoliko koncertno dogajanje odvija v različnih krajih in na različnih orglah. Poleg že uveljavljenih orgelskih prizorišč gre tudi za morda manj kulturno aktivne lokacije, ki pa se ponašajo s kakovostnimi orglami.


Okrogli 20. jubilej Slovenskega orgelskega ciklusa je Slovensko orgelsko društvo zaradi epidemije koronavirusa obeležilo z enoletno zamudo, s pestrim koncertnim dogajanjem med junijem in novembrom 2022, znotraj katerega se je zvrstilo pet zanimivih orgelskih dogodkov. Orgelsko praznovanje se je pričelo 21. junija 2022 s prvim koncertom orgelskega ciklusa v cerkvi sv. Jožefa v Celju, na katerem je nastopila Klara Kovač, maturantka iz orgelskega razreda Umetniške gimnazije Velenje, z gostjami Majo Šuligoj, sopran, Vido Volk, sopran, in Žužo Bajželj, harmonika. Drugi koncert jubilejnega ciklusa je potekal 23. junija 2022 v sodelovanju z Muzejem baroka Šmarje pri Jelšah in glasbenim festivalom Rokovo poletje 2022 v župnijski cerkvi Šmarje pri Jelšah, kjer se je predstavil duo Aerofonia z glasbenicama Weroniko Partyka (sopran, alt in tenor saksofon) in Tjašo Drovenik Adamec (orgle). Praznovanje se je nadaljevalo 28. avgusta 2022, ko je v župnijski cerkvi sv. Bolfenka v Trnovski vasi v Slovenskih goricah na tamkajšnjih novih orglah nastopil uveljavljeni avstrijski organist mlajše generacije, Sebastian Trinkl. Temu je sledil osrednji dogodek praznovanja 20. slovenskega orgelskega ciklusa, na katerem je kraljica glasbil drugič v Sloveniji zazvenela v kombinaciji s filmsko umetnostjo. Tako imenovani »orgelski kino« je potekal 17. septembra 2022 v Slovenski filharmoniji, kjer se je na platnu predvajala premiera legendarnega nemega filma Zora: pesem o dveh ljudeh (angl. Sunrise: A Song of Two Humans). Za orglami Slovenske filharmonije je sedel priznani francoski orglavec Baptiste-Florian Marle-Ouvrard, ki je z vrhunskimi in skrbno umeščenimi orgelskimi improvizacijami popestril in nadgradil dogajanje na filmskem platnu. 

Gre za tradicionalni in hkrati tudi edini ciklus orgelskih koncertov v Sloveniji, na katerem kraljica glasbil zazveni v solističnih in komornih zasedbah.

Slavnostni dogodek je Slovensko orgelsko društvo sicer odprlo s krajšim filmčkom utrinkov 20-letnega delovanja društva in s pozdravnim nagovorom predsednice društva, Andreje Golež Gruden, vsi prisotni v dvorani Slovenske filharmonije pa so ga sklenili z bučnim aplavzom in stoječimi ovacijami. Jubilejni 20. slovenski orgelski ciklus se je zaključil 25. novembra 2022 z orgelskim koncertom nagrajenk Tekmovanja mladih slovenskih glasbenikov 2021 v disciplini orgle, Katarine Rupert in Danijele Slana, ki sta se predstavili na orglah v orgelski dvorani Glasbene šole Fran Korun Koželjski v Velenju. Pred njunim nastopom je bilo možno prisluhniti tretji javni predstavitvi delavnice Orglekids Slovenija. S to noviteto na področju slovenske orgelske umetnosti, ki deluje pod okriljem Slovenskega orgelskega društva, želimo kraljico glasbil še bolj približati mlajšim generacijam, ki bodo pripomogle k nadaljnjim desetletjem orgelskih praznovanj.


Članek je bil objavljen v reviji Cerkveni glasbenik (6/2022).

Kupi v trgovini

Cerkveni glasbenik
39,60€
Nalaganje
Nazaj na vrh