Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jubilej 2025: odprtih bo pet svetih vrat, tudi v zaporu

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 03. 08. 2024 / 15:29
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.08.2024 / 15:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jubilej 2025: odprtih bo pet svetih vrat, tudi v zaporu
Papež Frančišek odpira sveta vrata ob Jubileju usmiljenja 8. decembra 2015. FOTO: Vatican Media

Jubilej 2025: odprtih bo pet svetih vrat, tudi v zaporu

Iz Vatikana so sporočili, da bodo v jubilejnem letu 2025 odprli pet svetih vrat, med drugim tudi v zaporu.

Dikasterij za evangelizacijo je znova potrdil, da bodo sveta vrata v okviru jubileja upanja 2025 v Rimu slovesno odprta v štirih papeških bazilikah in tudi v zaporu. Naziv »papeška« imajo v Rimu bazilike sv. Petra, sv. Janeza v Lateranu, sv. Marije Velike ali Marije Snežne in sv. Pavla zunaj obzidja. Ime zapora, v katerem bo papež prav tako odprl sveta vrata, zaenkrat še ni bilo objavljeno.

Odprtje petih svetih vrat je določil papež Frančišek, ko je na praznik Gospodovega vnebohoda 9. maja z razglasom Spes Non Confundit (Upanje ne osramoti) uradno napovedal redno jubilejno leto 2025.

»Konkretno znamenje bližine«

Prva sveta vrata bo papež Frančišek odprl v vatikanski baziliki sv. Petra na letošnji prvi sveti večer in tako naznanil začetek jubilejnega leta po vsem svetu. Ta vrata bodo tudi zadnja, ki se bodo zaprla na praznik Gospodovega razglašenja leta 2026, kar bo zaznamovalo konec svetega leta.

Papež je izrazil željo, da bi zaporniki v jubilejnem letu »gledali v prihodnost z upanjem in obnovljenim občutkom zaupanja«.

Druga sveta vrata bo Frančišek odprl v lateranski baziliki, in sicer 29. decembra, na praznik Svete družine. 1. januarja, na slovesnost Marije, Svete Božje Matere, bo odprl sveta vrata v baziliki Marije Velike, 5. januarja pa bo še sveta vrata v baziliki sv. Pavla zunaj obzidja. Vrata teh treh papeških bazilik se bodo zaprla 28. decembra 2025.

Dikasterij za evangelizacijo prav tako še ni določil datumov za odprtje in zaprtje svetih vrat v rimskem zaporu. Papež je v buli Spes Non Confundit izrazil željo, da bi zaporniki v jubilejnem letu »gledali v prihodnost z upanjem in obnovljenim občutkom zaupanja«. Papež želi sveta vrata v zaporu odpreti osebno, »da bi zapornikom ponudil konkretno znamenje bližine«.

Nalaganje
Nazaj na vrh