Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jožef Smrtnik (EL) ni več župan Železne Kaple

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 15. 03. 2021 / 07:00
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.03.2021 / 07:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jožef Smrtnik (EL) ni več župan Železne Kaple

Jožef Smrtnik (EL) ni več župan Železne Kaple

V drugem krogu županskih volitev na avstrijskem Koroškem je prepričal 46,12 % volivcev.

Železna Kapla ima novo županjo. FOTO: Wikipedia



V včerajšnjem drugem krogu županskih volitev na avstrijskem Koroškem je prišlo do spremembe na čelu občine Železna Kapla. Koroškemu Slovencu Jožefu Smrtniku, kandidatu Enotne liste (EL), se namreč ni posrečilo obdržati na županskem stolčku, prepričal je namreč 742 ali 46,12 % volivcev. Njegovi protikandidatki Elisabeth Lobnik so volivci namenili 867 ali 53,88 % glasov.

Več kot 86-odstotna udeležba

Udeležba je bila še večja (86,29 %) kot v prvem krogu, v katerem je neuspešno sodeloval še tretji kandidat Markus Korotaj in v katerem je bila razlika med Lobnikovo in Smrtnikom bistveno manjša, le 19 glasov. Jožef Smrtnik je bil na prejšnjih županskih volitvah leta 2015 neposredno izvoljen že v prvem krogu z 886 glasovi, Lobnikova jih je tedaj prejela 552.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Kako je bilo v prvem krogu? TUKAJ.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Enotna lista (EL) je tako na letošnjih volitvah razpolovila število županskih mest, obdržala ga je namreč le v Globasnici, kjer je bil že v prvem krogu s skoraj dvetretjinsko podporo izvoljen Bernard Sadovnik, hkrati je EL prvič doslej dosegla absolutno večino v občinskem svetu. Skupno je EL z 59 mandati v občinskih svetih rezultat v primerjavi s prejšnjimi volitvami popravila za en mandat.

Odziv predsednika Enotne liste

Predsednik Enotne liste Gabriel Hribar je po drugem krogu županskih volitev v izjavi za STA izrazil obžalovanje in dodal, da je »prišlo pred volitvami do konstruiranega finančnega škandala, ki ga potem sploh ni bilo, je pa to seveda naredilo vzdušje proti dosedanjem županu,« v takšnih okoliščinah pa je bilo po njegovih besedah zelo težko kandidirati.

V Celovcu presenečenje, v Pliberku ne

Kako je bilo drugod? V Celovcu je morala dosedanja županja Maria-Luise Mathiaschitz iz vrst socialdemokratov sestopiti in stolček presenetljivo prepustiti nekdanjemu svobodnjaku Christianu Scheiderju (Team Kärnten), ki so mu volivci namenili 53,49 % glasov. V Pliberku pa je z 51,45 % podpore zmagal kandidat SPÖ Stefan Visotschnig, sicer dosedanji župan.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh