Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jože Andolšek: Etiopski otroci še vedno nimajo hrane, oblačil in zdravil

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 17. 06. 2024 / 04:53
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.06.2024 / 06:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jože Andolšek: Etiopski otroci še vedno nimajo hrane, oblačil in zdravil
Med vojno so umirali predvsem otroci, mnoge ženske so bile spolno zlorabljene. FOTO: Arhiv Mojce Uranič

Jože Andolšek: Etiopski otroci še vedno nimajo hrane, oblačil in zdravil

Severna Etiopija tiho trpi. Medijski mrk skrbi, da ne slišimo krikov lačnih, razseljenih in travmatiziranih. Nedavna vojna je ljudem vzela vse – dostojanstvo, domove, bolnišnice, šole in osnovne dobrine. S skupnimi močmi jim pomagajmo vrniti vsaj delček izgubljenega.

Salezijanec Jože Andolšek, »misijonar na daljavo«, predano širi misijonsko zavest in skrbi, da v Etiopijo odhajajo prostovoljci, zdravstveni in drugi strokovni delavci. Vodi tudi mnoge dobrodelne akcije, s katerimi zbira sredstva za Etiopijo, kjer delujejo njegovi salezijanski bratje in sestre.

Jože Andolšek deluje na avstrijskem Koroškem. FOTO: Ksenja Hočevar

Po zadnjem obisku piše:

Drage sestre, dragi bratje!

Na severu Etiopije je od novembra 2020 divjala bratomorna vojna, v kateri so bile uničene šole, bolnišnice in domovi. Lani novembra in tudi pred dvema mesecema sem bil na severu Etiopije, ki je prepojena s krvjo, saj je bilo ubitih nad 850.000 ljudi, predvsem otrok. Okrog 120.000 deklet in žena je bilo spolno zlorabljenih.

Izredno težko mi je bilo, ko sem bil v glavnem mestu Mekele, in sicer v centru, kjer živijo mame z majhnimi otroki, ki se ne morejo vrniti na domove, ker so jih zasedli Eritrejci. Ker nimajo ne hrane ne zdravil, otroci umirajo. Nekatere bolne otroke odpeljejo v bolnišnico, a tudi tam mnogim ne morejo pomagati …

Na smrt se ni mogoče navaditi. Mame jokajo za svojimi otroki in ni jih moč potolažiti. Bil sem pa tudi na podeželju, kjer otroci nimajo kaj obleči. Da ne bi posegel v njihovo dostojanstvo, jih nisem niti fotografiral. Salezijanci so me prosili, naj jim pošljem perilo za dojenčke in obleko za otroke do 15. leta starosti. Potem ko smo vse to zbrali, smo darove z manjšim transporterjem odpeljali pred veliko nočjo v Rim. Tam jih je salezijanec Estifanos, ki predava v Rimu, z letalskimi družbami odposlal salezijancem v Adis Abebo.

Vsem, ki pomagate, da imajo posebno otroci vsakdanji kruh, se prisrčno zahvaljujem.

Pri deljenju hrane. FOTO: Arhiv Jožeta Andolška

Pomagajmo, šteje vsak dar

Zdi se, da so Etiopijci pozabljeni od sveta, toda ne od Boga, ki pravi: »Tudi, če te bodo vsi pozabili, te jaz ne bom pozabil.« Vabljeni smo, da se jim pridružimo pri njihovem križevem potu, da na daljavo obvežemo rane in jim pomagamo do izgubljenega dostojanstva. Nahranimo lačne, brezdomce in sirote. Vsak dar šteje.

V sredo bo dobrodelni večer. FOTO: Župnija Ljubljana Sveti Križ

Dobrodelni večer

V sredo, 19. junija, ob 19.45 Župnija Ljubljana Sveti Križ vabi na dobrodelni večer. V cerkvi Vseh svetih na Žalah bo na orgle zaigral Gregor Klančič, odzvanjal bo tudi mezzosopran Bernarde Fink Inzko. Večer bosta vsebinsko obogatila salezijanec in misijonar Jože Andolšek ter zakonski in družinski terapevt Tomaž Erzar, oba z izkušnjo povojne Etiopije.

Svoj dar lahko Etiopcem namenimo že danes:

Nalaganje
Nazaj na vrh