Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

John Hume, »plemenita duša v službi miru«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 06. 08. 2020 / 08:07
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.08.2020 / 09:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
John Hume, »plemenita duša v službi miru«

John Hume, »plemenita duša v službi miru«

Papež je poslal sožalni telegram ob pogrebu severnoirskega politika in nobelovca.

Foto: Vatican Media

Papež Frančišek je nedavno umrlega severnoirskega državnika in prejemnika Nobelove nagrade za mir označil za »plemenito dušo v službi miru«. Ob včerajšnjem pogrebu katoliškega politika, ki je odločilno sodeloval v razreševanju krvavega severnoirskega spora, je sveti oče vsem žalujočim poslal sožalni telegram, ki ga je v njegovem imenu podpisal vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin. V njem je zapisano, da je politikova krščanska vera »navdihovala neutrudna prizadevanja za pospeševanje dialoga, sprave in miru med ljudmi Severne Irske«.

Frančišek je svojcem pokojnega in vsem, ki žalujejo za velikim državnikom, izrekel iskreno sožalje; z žalostjo v srcu je sprejel novico o njegovi smrti, njegovo plemenito dušo pa priporoča »ljubečemu usmiljenju vsemogočnega Boga«.

Žalno bogoslužje za severnoirskega državnika so včeraj obhajali v stolnici v Derryju, slovesno sveto mašo sta darovala irski primas in nadškof v Armaghu Eamon Martin ter škof v Derryju Donal McKeown, somaševal pa je tudi bratranec pokojnika, upokojeni katoliški duhovnik Dinny McGettigan. McKeown je v uvodu spomnil, da Hume »miru ni le sanjal«, ampak ga je udejanjal: »Njegov življenjski poklic je bil, da postane delavec za mir v dobro drugih. Zahvaljujoč njegovi preteklosti se lahko soočimo s prihodnostjo,« je poudaril škof McKeown.


Foto: Vatican Media

Eden največjih mirovnikov in zagovornikov družbene pravičnosti našega časa

John Hume velja za enega glavnih snovalcev Belfastskega sporazuma, podpisanega na veliki petek leta 1998, s katerim se je zaključila večdesetletna državljanska vojna med katoličani in protestanti na Severnem Irskem.

Umrl je v starosti 83 let. Leta 1998 je za svoja prizadevanja dobil Nobelovo nagrado za mir. Visoko odlikovanje mu je podelil tudi papež Benedikt XVI.: »V priznanje njegovim prizadevanjem za mir, spravo, nenasilje in družbeno pravičnost« ter za spodbujanje dostojanstva človeške osebe je severnoirskega politika leta 2012 imenoval za velikega komturja papeškega viteškega reda sv. Gregorja Velikega.

Severnoirski škofje so pokojnega označili za »enega največjih mirovnikov in zagovornikov družbene pravičnosti našega časa«.


Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh