Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Jezus si želi priče, ne pa kristjanov z naslovnice«

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 01. 07. 2019 / 07:48
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.07.2019 / 09:35
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Jezus si želi priče, ne pa kristjanov z naslovnice«

Papež na praznik sv. Petra in Pavla: prosimo Jezusa, da ne bi bili mlačni kristjani.

Na praznik svetih apostolov Petra in Pavla, ki smo ga obhajali minulo soboto, je papež Frančišek daroval slovesno sveto mašo v baziliki sv. Petra, v v mašnem nagovoru pa je o obeh apostolih razmišljal kot pričah življenja in odpuščanja ter Jezusovih pričah. Vernike je povabil, naj prosimo za milost, da ne bi bili mlačni kristjani, ampak bi v vsakdanjem odnosu z Jezusom in v moči njegovega odpuščanja znova našli svoje korenine.

Ob papežu so somaševali novi nadškofje metropoliti, imenovani v zadnjem letu dni, ki so Petrovemu nasledniku obljubili zvestobo in pokorščino, sveti oče pa je tradicionalno blagoslovil palije, ki jih bodo novi nadškofje prejeli v svojih nadškofijah. Bogoslužja se je, tako kot vsako leto, udeležila tudi delegacija carigrajskega ekumenskega patriarhata.

Apostola Peter in Pavel sta pred nami kot priči

Papež je v nagovoru dejal, da sta apostola Peter in Pavel pred nami kot Jezusovi priči, saj sta do konca življenja oznanjevala in živela svoje poslanstvo od Jezusove dežele pa vse do Rima, kjer sta darovala svoje življenje kot mučenca.

Peter in Pavel sta priči življenja, čeprav njuni življenji nista bili brez napak in grehov. Oba sta bila po naravi zelo verna, vendar sta storila veliki napaki: Peter je zatajil Gospoda, Pavel pa preganjal Božjo Cerkev. Jezus pa je potem, ko ju je poklical po imenu, povsem spremenil njuni življenji: skesanima grešnikoma je zaupal, da bosta oznanjala Božjo besedo.

To je dokaz, da Gospod ne dela čudežev pri ljudeh, ki se imajo za pravične in boljše od drugih, temveč pri tistih, ki potrebujejo pomoč. Ljubi tiste ljudi, ki so mu pripravljeni odpreti srce, in takšna sta bila Peter in Pavel. Razumela sta, da svetost ni v povzdigovanju samega sebe, ampak v ponižanju, v šibkosti pa ju je naprej vodilo Gospodovo odpuščanje, v katerem sta našla izvir nepremagljivega miru in veselja.

Jezus ni preteklost, ampak sedanjost in prihodnost

Peter in Pavel, priči življenja in priči odpuščanja, pa sta predvsem Jezusovi priči. Jezus namreč ni preteklost, temveč sedanjost in prihodnost, ni oddaljena osebnost, ki bi se je spominjali, ampak je vedno navzoč med nami.

Priča torej ni tisti, ki Jezusovo zgodbo zgolj pozna, ampak tisti, ki jo živi. Pričevanje se rodi iz srečanja z živim Jezusom.

Papež je zbrane vernike povabil, naj se vprašajo, ali resnično vsak dan obnavljajo srečanje z Jezusom. Jezusa ne zanimajo statistike, o katerih beremo v časnikih, ne želi si kristjanov z naslovnice, ampak išče priče, ki mu vsak dan rečejo: »Gospod, ti si moje življenje.«



Paliji in delegacija ekumenskega patriarhata

Papež je med sobotno slovesnostjo blagoslovil palije za nadškofe metropolite, ki so bili imenovani v preteklem letu. Kot je poudaril, palij spominja na ovco, ki jo je Pastir poklican nositi na ramenih: znamenje, da je življenje potrebno za to, da bi ga imeli, izgubili in podarili.

Po starem izročilu se je praznovanja zavetnikov Rima udeležila tudi delegacija ekumenskega patriarhata, ki jo je sveti oče dan prej sprejel v avdienco. Po papeževih besedah njihova navzočnost spominja na to, da si moramo ves čas neutrudno prizadevati za polno edinost med verniki in občestvo na vseh ravneh. Skupaj smo poklicani biti Jezusove priče s svojim življenjem.

Vir: Radio Vatikan
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Novo
Vsa moja resnica je v Njem
Pričevanja
27,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh