Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Ježki« za papeža?

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 12. 03. 2021 / 14:26
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.03.2021 / 15:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Ježki« za papeža?

»Ježki« za papeža?

Zaradi težav s papeževo »pellegrino« v vetrovnem vremenu vatikanski krojači razmišljajo, da bi ogrinjalo opremili z »Velcro« ježki.

Papež med obiskom na Irskem FOTO: Vatican Media

Nešteto fotografij pričuje o tej nevšečnosti: papeži že desetletja prihajajo v zadrego, ko jim nenaden sunek vetra belo ogrinjalo, ki ga nosijo prek ramen, zaviha naravnost proti obrazu, in to ravno v trenutku, ko pozdravljajo kakšnega izmed svetovnih voditeljev ali mahajo množicam navdušenih vernikov, vse to pa vestno beležijo fotoaparati in kamere spremljajočih časnikarjev.

Kot ugotavljajo pri spletnem portalu religionnews.com, med nedavnim apostolskim obiskom v Iraku ni bilo prizanešeno niti papežu Frančišku: fotografije, ki so obšle svet, so večkrat prikazovale svetega očeta, ki se je moral namesto s prijaznimi gostitelji ubadati s svojo neukročeno »pellegrino«. Papeži to ogrinjalo, ki se imenuje po tradicionalni opravi krščanskih romarjev, »pelerini«, nosijo prek belega talarja. Škofje in kardinali si za uradne dogodke nadenejo črno »pelerino« s škrlatno ali rdečo obrobo. Zaradi zaokroženega kroja in lahkega materiala »pelerine«, ki je spredaj odprta, pod njo zlahka zaide sapica vetra in bogoslužno oblačilo spremeni v cerkveno različico znamenite bele obleke, ki jo je nosila Marylin Monroe.

Po besedah papeških krojačev pa so nevšečnosti s »pelerino« pravzaprav razmeroma nov pojav v zgodovini papeških oblačil: material, ki so ga uporabljali nekdaj, je bil namreč občutno težji, stkan iz prave volne. Danes si prizadevajo, da bi bilo blago čim lažje in čim tanjše, ker je papež pod »pelerino« že dovolj oblečen. Seveda pa to pomeni, da »pelerino« privzdigne že najmanjša sapica, kaj šele močnejši sunek vetra.

Odločitve o spremembah oblačil cerkvenih dostojanstvenikov sprejemajo ljudje na višjih položajih v Vatikanu

Krojači za »pelerine« izbirajo lažji material, ker jih cerkveni dostojanstveniki nosijo prek običajnih oblačil. Ker gre v veliki večini za starejše gospode, ki se morajo v svoji opravi počutiti čim udobneje, cerkveni krojači ne razmišljajo o tem, da bi pri izbiri blaga bolj upoštevali katere koli druge dejavnike. Kot so pojasnili v eni izmed vatikanskih krojaških delavnic, najprej preverijo, ali blago »dobro pade«, brez kakršnih koli gubic.

»Pelerina« je na talar pritrjena le na dveh mestih in ker je kratka, ni potreben pretirano močan veter, da jo privzdigne in »v celoti pokrije papežev obraz,« ugotavljajo vatikanski krojači. Eden izmed njih, Dario Piccioni, ki že dolgo izdeluje oblačila za kardinale in škofe, se je domislil, da bi značilno ogrinjalo na talar pričvrstil s t.i. »ježki«. Tovrstne odločitve seveda sprejemajo ljudje na višjih položajih v Vatikanu; številne spremembe glede oblačil cerkvenih dostojanstvenikov so bile sprejete na drugem vatikanskem cerkvenem zboru, kjer so si udeleženci prizadevali, da bi Katoliška cerkev tudi na tem področju »stopila v korak s časom«.

Pri tem je pomembno vlogo odigral papež Pavel VI., ki je občutno spremenil »papeško modo«: odpravil je dolge vlečke, ki so jih papeži in kardinali nekdaj nosili v slovesnih procesijah, merile pa so kar sedem metrov. Pavel VI. je bil tudi prvi papež, ki je začel s splošnimi avdiencami na Trgu sv. Petra z visokega – in izjemno vetrovnega – okna apostolske palače.


Prihod v Irak FOTO: Vatican Media

Vsak papež zapusti sled v papeški »modi«

Poleg tega je bilo nekdaj dosti manj običajno, da so papeži za dlje časa zapuščali Vatikan, in tako ni bilo na voljo prav veliko fotografij, ko bi se ob močnih sunkih vetra vkrcavali na letalo ali helikopter. »To se je bolj ali manj začelo z Janezom Pavlom II., ki je slovel tudi po tem, da mu je pelerino nosilo na vse strani,« je pojasnila vatikanska šivilja Laura Mancinelli, ki že več desetletij skrbi za oblačila cerkvenih dostojanstvenikov.

Vsak papež na nek način zapusti sled v papeški »modi« in Frančišek si je izbral preprost slog, ki namesto blišča in razkošja daje prednost udobju in uporabnosti. »Žal, in to pravim zaradi svojega posla, bodo te stvari vedno bolj preproste,« ugotavlja Mancinellijeva, katere stranke zdaj v njeni trgovini raje izbirajo sintetične materiale in lesene križe, nekoč pa je bilo več povpraševanja po svilenih štolah in zlatih prstanih: »Sploh me ne bi presenetilo, če bi pelerino nekoč povsem odpravili.«

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh