Jezik in štruklji
Jezik in štruklji
Porovi štruklji
30 dag moke
½ dag kvasa
1 jajce
približno 150 ml vode
3 dag olja
žlička soli
Nadev:
15 dag skute
4 žlice kisle smetane
3 jajca
sol
15 dag narezanega pora
Moko presej v skledo, razdrobi kvas in na vrhu naredi jamico. Vanjo daj jajce, olje in postopoma med mešanjem prilivaj vodo. Nato dobro pregneti. Iz testa naredi hlebček in ga položi na pomokano desko. Počiva naj pol ure. Za nadev loči jajca in iz beljakov stepi trd sneg. Skuto pretlači in ji primešaj rumenjake, kislo smetano, nazadnje pa še sneg. Spočito testo na pomokanem prtu razvaljaj. Pokapljaj z oljem, razvleci, namaži z nadevom in potresi s porom. Testo zvij v štrukelj in ga zavij v vlažen prtič. Štrukelj kuhaj v osoljenem kropu 25 minut. Kuhan štrukelj nareži na rezine in ponudi.