Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jesensko zasedanje sinode: kateri so poudarki Delovnega dokumenta?

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 15. 07. 2024 / 09:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2024 / 10:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jesensko zasedanje sinode: kateri so poudarki Delovnega dokumenta?
Kardinal Jean-Claude Hollerich, glavni poročevalec sinode, med predstavitvijo Delovnega dokumenta v Vatikanu. FOTO: Vatican Media

Jesensko zasedanje sinode: kateri so poudarki Delovnega dokumenta?

V začetku letošnjega julija je glavno tajništvo sinode objavilo Delovni dokument za drugo zasedanje XVI. škofovske sinode z naslovom »Sinodalnost v življenju Cerkve. Občestvo, udeležba, poslanstvo 2021-2024«. Udeleženci sinode bodo znova zasedali od 2. do 27. oktobra.

Po navedbah vatikanskih medijev je dokument nadaljevanje celotnega sinodalnega procesa, ki se je začel leta 2021 in daje predloge za Cerkev, ki bo vedno bolj »sinodalna v poslanstvu« in bližja ljudem, v tej Cerkvi pa naj bodo vsi krščeni soudeleženi pri njenem življenju.

Ob Delovnem dokumentu, ki povzema nacionalne in druge prispevke, je tajništvo objavilo tudi spremljevalna in razlagalna besedila, krajevne Cerkve pa so ob tem še naprej povabljene, da v logiki sinodalne poti omenjeni dokument skrbno preberejo, se o njem pogovarjajo in ga vključijo v molitev. Na ta način, poudarjajo pri Slovenski škofovski konferenci, »bomo vsi prispevali k ustvarjanju čim trdnejšega temelja za razločevanje, ki ga bodo udeleženci sinodalnega zasedanja v prihodnjem mesecu oktobru izvršili v Rimu«.

Tajništvo sinode je objavilo tudi odgovore na najpogostejša vprašanja pred jesenskim zasedanjem.

Kaj sploh je Delovni dokument in druga najpogostejša vprašanja

Na tej povezavi so objavljeni odgovori na najpogostejša vprašanja, ki jih na tajništvu prejemajo pred jesenskim zasedanjem sinode. Med drugim pojasnjujejo, kaj sploh je Delovni dokument in kdo prispeva gradivo zanj, kdo je dokument spisal in kako je sestavljen. Poleg tega izvemo, kako Delovni dokument lahko uporabljajo krajevne sinodalne skupine in verniki, ali te še lahko kaj prispevajo k delu v letošnjem oktobru, in kaj lahko pričakujemo ob zaključku sinode.

Papež Frančišek moli z udeleženci sinode med zasedanjem oktobra 2023. FOTO: Vatican Media

Pet delov dokumenta

Dokument sestavlja pet delov: uvod, temelji in trije osrednji deli. Uvod osveži spomin na doslej prehojeno pot in opozarja na že dosežene cilje, Temelji pa pojasnjujejo razumevanje sinodalnosti: v svetu, ki ga zaznamujejo delitve in spopadi, je namreč Cerkev poklicana biti znamenje edinosti, orodje sprave in poslušanja za vse, posebej za uboge, odrinjene in manjšine, ki so odrezane od oblasti.

Del Temeljev je posvečen tudi vlogi žensk na vseh področjih življenja Cerkve, pri čemer je poudarjena »potreba po polnejšem priznanju« njihovih karizem in njihove poklicanosti. Prva sprememba, ki jo je treba ob tem udejanjiti, »je sprememba miselnosti«: potrebno je »spreobrnjenje k videnju odnosnosti, medsebojne odvisnosti in vzajemnosti med ženskami in moškimi, ki so sestre in bratje v Kristusu, glede na skupno poslanstvo«.

Razmišljanje o vlogi žensk v Cerkvi »opozarja na željo po okrepitvi vseh služb, ki jih vršijo laiki«.

Teološko razmišljanje o ženskem diakonatu

Ker nekatere krajevne Cerkve zahtevajo sprejem žensk v diakonsko službo, druge pa »poudarjajo svoje nasprotovanje ženskemu diakonatu«, ta tema »ne bo predmet del« v letošnjem oktobru, z glavnega tajništva sinode pa svetujejo, da se »nadaljuje teološko razmišljanje o tem vprašanju«. Razmišljanje o vlogi žensk namreč »opozarja na željo po okrepitvi vseh služb, ki jih vršijo laiki, za katere se zahteva, da primerno usposobljeni lahko prispevajo tudi k oznanjevanju Božje besede celo med obhajanjem evharistije«.

Zasedanje sinode oktobra 2023 v Vatikanu. FOTO: Vatican Media

Trije osrednji deli Delovnega dokumenta

Uvodu in Temeljem Delovnega dokumenta sledijo trije osrednji deli: prvi je posvečen »odnosom z Bogom, med brati in med Cerkvami«, drugi »formativnemu programu in skupnostnemu razločevanju«, tretji pa »krajem ekumenskega in medverskega dialoga«.

Delovni dokument je v različnih jezikih na voljo na uradni spletni strani glavnega tajništva sinode (www.synod.va). Kot sporočajo s Slovenske škofovske konference, je nekaj delov dokumenta že prevedenih v slovenščino, in sicer Uvod, Temelji in Odnosi, v nadaljevanju pa bodo postopno objavljena tudi vsa druga poglavja.

Nalaganje
Nazaj na vrh