Jesensko in res hranljivo
Jesensko in res hranljivo
Proseno kašo oplaknemo na rešetu, nato v mleku, vodi in malo soli skuhamo do mehkega, to je približno pol ure. Vmešamo dišave in ohladimo.
Posebej stepemo maslo s polovico sladkorja in malo kasneje še z rumenjaki, to zmes pa vmešamo med kuhano kašo. Beljake stepemo s preostankom sladkorja v čvrst sneg, ki ga med proseno kašo vmešamo nazadnje. Zmes zvrnemo v model, dodamo sem in tja narezane slive in narastek pečemo pri 180 stopinjah 45 minut. Potresemo z mandlji in ponudimo s kompotom.
Mineštrica s stročjim fižolom in čajoto
Vso zelenjavo očistimo, narežemo na kocke, prav tako na kocke narežemo slanino. Stresemo v lonec in vse nekaj minut pražimo. Zalijemo z vodo, solimo, popramo, začinimo in zavremo, nato nad šibkim ognjem dalje kuhamo 30 minut, da se vse zmehča. Nazadnje juhi dodamo še koruzo in prav na koncu okisamo. Začinimo z listi zelene in ponudimo.