Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Japonci navdušeno pričakujejo papeža

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 07. 11. 2019 / 10:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.11.2019 / 10:31
Ustavi predvajanje Nalaganje

Japonci navdušeno pričakujejo papeža

Msgr. Pasini o preganjanju kristjanov na Japonskem in pričakovanju papeževega obiska.

Papež Frančišek se bo čez dva tedna odpravil na 32. apostolsko potovanje. Najprej bo obiskal Tajsko, med 23. in 26. novembrom pa še Japonsko. Minuli teden je japonski otok Kjušu obiskal msgr. Cesare Pasini, prefekt Vatikanske apostolske knjižnice, ki je predstavil dve predavanji o skladu »Dokumenti Marega«. V pogovoru za Radio Vatikan je podrobneje poročal o svojem obisku, o sodelovanju z japonskimi ustanovami in pripravah na papežev obisk.

Msgr. Pasini je poudaril, da so Japonci izjemno hvaležni svetemu očetu, ker bo obiskal njihovo državo, obenem pa so pokazali izredno zanimanje za zgodovino japonskih kristjanov, ki so bili preganjani med 16. in 19. stoletjem.

»Dokumenti Marega« o preganjanju kristjanov

Kot je pojasnil msgr. Pacini, »Dokumenti Marega« govorijo o preganjanih kristjanih na Japonskem. Vanje spadajo civilni in vladni dokumenti, ki jih je tam v tridesetih in štiridesetih letih prejšnjega stoletja zbral salezijanski misijonar Mario Marega (1902-1978) in pričujejo o preganjanju kristjanov, ki se je začelo ob koncu 16. stoletja.

Sodelovanje Vatikanske knjižnice z Japonci

Po besedah prefekta Vatikanske apostolske knjižnice so dokumente v knjižnici odkrili leta 2011, leta 2014 pa so začeli sodelovati z japonskimi ustanovami, ki so povezane z Narodnim inštitutom za humanistične vede, z namenom, da bi inventarizirali, shranili, digitalizirali, preučili in katalogizirali približno 10.000 dokumentov, ki sestavljajo sklad.

Projekt v zaključni fazi

Danes je ta projekt v zaključni fazi, msgr. Pacini pa ga je minuli teden predstavil v japonskih mestih Oita in Nagasaki. Kot je dejal, je sprejem na Japonskem vedno izreden, saj je zanje gostoljubnost znamenje pozornosti in prijaznosti do obiskovalca. V tem primeru pa je šlo še za dodatno znamenje pozornosti in formalnosti prav zaradi bližnjega obiska papeža Frančiška. Msgr. Pacini je gostiteljem lahko povedal, da je vatikanska knjižnica že obnovila, uredila in digitalizirala vse dokumente, potrebno jih je le še preučiti in jih vnesti v podatkovno zbirko, ki bo potem tudi javno dostopna.

O preganjanju kristjanov med 16. in 19. stoletjem

Kot je prefekt še pojasnil v pogovoru za Radio Vatikan, nam ti dokumenti nudijo nadaljnje podatke o zgodovini preganjanja kristjanov na Japonskem, ki je trajalo približno 250 let. To so predvsem dokumenti popisa oseb, ki bi jih lahko primerjali z našimi župnijskimi matičnimi knjigami, tam pa je šlo za seznam budističnih pagod, ki dokazujejo, da so bili državljani katalogizirani in hkrati nadzorovani, če so odstopili od krščanstva.

Pripravljenost na dialog in spoštovanje do Cerkve

Japonske ustanove so dejavno sodelovale pri skrbi za te dokumente, ki pričajo o nasilju in omejevanju verske svobode kristjanov v državi, nadaljuje msgr. Pacini. S tem kažejo svojo pripravljenost na dialog in spoštovanje do Cerkve, obenem pa gre tudi za zgodovinski in sociološki interes. V teh dokumentih se namreč natančno vidi prerez tedanje družbe, japonskih družin v tistih stoletjih, vloga vodje družine, dela in način življenja. Za Japonce je to zelo zanimivo, zato želijo te raziskave razširiti.

Razstavi o življenju preganjanih kristjanov

Japonci so zelo pozorni na stvarnost kristjanov v tistih stoletjih. Po mnenju msgr. Pacinija gre morda za kulturni pristop, pa tudi za versko razsežnost. Prefekt vatikanske knjižnice je v mestu Oita obiskal dve razstavi o življenju preganjanih kristjanov, kjer so na ogled postavljeni nekateri križi in tudi kovinske podobe, ki so jih bili kristjani primorani teptati med obredom t.i. »e-fumi«, s čimer naj bi dokazali, da niso več verniki. V mestu Usuki pa je obiskal predel starodavnega krščanskega pokopališča, kjer se grobov sicer ne vidi več, vendar vse do danes pokopališče ni bilo uničeno ali ukinjeno, niti v najtemnejših letih, ampak spoštljivo ohranjeno.

Pričakovanje papeža

Pričakovanje papeža na Japonskem je po besedah msgr. Pacinija zelo veliko. Med drugim je bil pod naslovom simpozija, ki se ga je udeležil, napisano, da je organiziran v čast papežu Frančišku. Veliko ljudi se želi udeležiti maše, ki jo bo papež daroval v Nagasakiju, in tudi drugih srečanj. Poleg tega je msgr. Pacini opazil širše zanimanje za krščanstvo ter njegovo vlogo na Japonskem. V Oiti so ga zelo slovesno sprejeli, poleg japonske zastave je na palači prefekture plapolala tudi vatikanska. Čuti se veliko zanimanje in pozornost do papeža Frančiška, ki prihaja, in Japonci so mu resnično hvaležni, da ga bodo lahko sprejeli ter mu prisluhnili.

Vir: Radio Vatikan
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh