Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Janša potrdil: v torek spet v vrtec in šolo

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 25. 01. 2021 / 20:06
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.01.2021 / 20:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Janša potrdil: v torek spet v vrtec in šolo

Janša potrdil: v torek spet v vrtec in šolo

Na testiranju šolnikov so do 17. ure opravili 17.435 testov in okužbo potrdili pri 244 osebah.

V torek se otroci vračajo v vrtce, učenci prve triade pa v šole v devetih regijah. FOTO: Tatjana Splichal



Potem ko so danes, po podatkih Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo, pri treh vzorcih v Sloveniji dokazali vse specifične mutacije, značilne za angleški sev novega koronavirusa, je nekaj časa spet viselo v zraku torkovo odprtje vrtcev in osnovnih šol za učence prve triade, a je predsednik vlade Janez Janša nato popoldne sporočil, da epidemiološka stroka in svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje še vedno podpirata sprostitev na področju vzgoje in izobraževanja v devetih statističnih regijah, kjer torej vrtci in šole jutri spet odpirajo vrata. »Pomagajmo učiteljem in vzgojiteljem, da bo delo varno,« je izpostavil Janša. Danes so sicer na testiranju šolnikov do 17. ure opravili 17.435 testov in okužbo potrdili pri 244 osebah oziroma pri 1,4 odstotka vseh testiranih.

Najprej zapreti druge možne lokacije prenosa okužbe

Kot je direktorju NIJZ Milanu Kreku danes sporočil v. d. predstojnika Centra za nalezljive bolezni Mario Fafangel, je stališče epidemiološke stroke glede odpiranja vzgojno-izobraževalnih zavodov (VIZ) ostalo nespremenjeno. »Epidemiološko sliko v VIZ in v celotni populaciji se bo še naprej skrbno spremljalo. Ob znakih naglega poslabšanja epidemiološke slike se bo predlagalo nadaljnje ukrepe. Podoben pristop so ubrale tudi druge članice EU. Vse napore je treba zdaj vložiti v obvladovanje epidemije na državni ravni in v zagotavljanje varnega šolskega okolja za učence in zaposlene. Če bo potrebno zaostrovanje ukrepov, naj se najprej zapre druge možne lokacije prenosa okužbe,« je stališče epidemiološke stroke v luči pojava angleškega seva sporočil Mario Fafangel.



Ministrica Simona Kustec: Šole in vrtci so pripravljeni

Pristojna ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec pa je danes v sporočilu predsedniku vlade Janezu Janši potrdila, da so po mnenju ministrstva osnovne šole in vrtci, ki v torek začenjajo vzgojno-izobraževalno delo v njihovih prostorih in tako delno opuščajo izobraževanje na daljavo, sistemsko (glede obveščanja staršev, zaposlenih in otrok, priprave na ponoven vstop otrok v sistem v lokalnih skupnostih …), kadrovsko (glede organizacije oddelkov »mehurčkov«, zagotavljanja razširjenega programa in ostalih spremljevalnih dejavnosti), pedagoško (glede priprave ponovnega vstopa v izobraževanje z vidika psihosocialnih, metodično-didaktičnih in ciljnovsebinskih zahtev vnovičnega vključevanja otrok v vrtce in šole, postopnosti ocenjevanja …) in organizacijsko (glede prihodov in odhodov otrok v šolo in iz nje, gibanja po prostoru, prehrane …) pripravljeni na izvajanje vzgojno-izobraževalnega procesa po modelu C, kot je predvideno in določeno z odlokom.

Kupi v trgovini

Novo
Cerkveni dokumenti (Nova serija, 41) - Upanje ne osramoti
Cerkveni dokumenti
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh