Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Janez Pavel II. svetnik že letošnjo jesen?

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 21. 03. 2013 / 09:09
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Janez Pavel II. svetnik že letošnjo jesen?

Nekdanji prefekt vatikanske Kongregacije za zadeve svetnikov, kardinal Martins: Preverjanje čudežnega ozdravljenja je v zaključni fazi.

Upokojeni kardinal iz rimske kurije Jose Saraiva Martins še v letošnjem letu pričakuje razglasitev svetništva za papeža Janeza Pavla II. (1978-2005). Nekdanji prefekt vatikanske Kongregacije za zadeve svetnikov je za lizbonski časnik ‘Correio da Manha’ povedal, da glede tega ni nikoli kakšne prave gotovosti, obstaja pa ‘precejšnja verjetnost’, da bo poljski papež oktobra že razglašen za svetnika.

Kardinal je opozoril, da bomo takrat obhajali 35. obletnico začetka potifikata Janeza Pavla II. Poljak Karol Wojtyla je bil za poglavarja katoliške Cerkve izvoljen 16. oktobra 1978. Preverjanje čudežnega ozdravljenja, do katerega naj bi prišlo na priprošnjo blaženega Janeza Pavla II., le nekaj dni po njegovi beatifkaciji maja 2011, je po besedah kardinala Martinsa v zaključni fazi. Nekateri zdravniki so že potrdili, da za ozdravljenje dotičnega bolnika ni nikakršnega znanstvenega pojasnila.

Podrobnejših podatkov o čudežnem ozdravljenju kardinal Martins ni navedel. Po njegovih besedah je bilo Kongregaciji za zadeve svetnikov predstavljenih na stotine poročil o domnevnih čudežih na priprošnjo Janeza Pavla II. Priznanje čudeža je pogoj za kanonizacijo, čudež pa se je moral zgoditi po njegovi razglasitvi za blaženega 1. maja 2011.

Od konca decembra dalje na Poljskem ugibajo, ali bi bila kanonizacija Janeza Pavla II. mogoča že v letošnjem oktobru. Poljski papež je umrl 2. aprila 2005 v 85. letu starosti. Njegov 26-letni pontifikat je bil drugi najdaljši v cerkveni zgodovini, postopek za beatifikacijo pa najkrajši v novejšicerkveni zgodovini. Kot čudežno je bilo junija 2005 ugotovljeno ozdravljenje neke francoske redovnice, ki je zbolela za Parkinsonovo boleznijo.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Preljubo veselje
Note iz Cerkvenega glasbenika
25,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh