Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Janez Pavel II. še letos blaženi?

Objava: 22. 09. 2009 / 10:29
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:04
Ustavi predvajanje Nalaganje

Janez Pavel II. še letos blaženi?

Namigovanja nekdanjega vatikanskega tiskovnega predstavnika Joaquina Navarro-Vallsa

Po ocenah nekdanjega vatikanskega tiskovnega predstavnika Joaquina Navarro-Vallsa bi Janeza Pavla II. lahko še letos razglasili za blaženega. S povsem tehničnega vidika bi bili vsi potrebni postopki lahko zaključeni še pred koncem leta, je Navarro-Valls povedal v pogovoru za španski dnevnik ‘El Mundo’. Manjkata namreč le še dva koraka: določitev herojske stopnje kreposti in potrdilo o čudežnem ozdravljenju na priprošnjo pokojnega papeža. Nato pa je vse odvisno od sedanjega svetega očeta Benedikta XVI. Španski zdravnik in novinar Navarro-Valls je s papežem Janezom Pavlom II. sodeloval 21 let, bil je vodja vatikanskega tiskovnega urada.

Pri razglasitvi za blaženega v katoliški Cerkvi z odločitvijo papeža ugotovijo, da je pokojna oseba živela zgledno življenje v veri in da je na poseben način sledila Jezusu. Cerkveno pravo običajno predpisuje najmanj petletno obdobje od smrti do začetka postopka razglasitve za blaženega. Papež Benedikt XVI. pa je že nekaj tednov po nastopu položaja napovedal, da se postopek za razglasitev blaženosti njegovega predhodnika Janeza Pavla II. lahko nepreklicno začne, čeprav je od njegove smrti minil izredno kratek čas.

Škofijski postopek za razglasitev Janeza Pavla II. za blaženega je od junija 2005 vzporedno tekel v Rimu in v Krakovu. Aprila 2007 so izide obeh postopkov predali vatikanski Kongregaciji za zadeve svetnikov. Doslej najkrajši postopek v sodobnem času je bil izpeljan za blaženo Mater Terezo, ki je bila za blaženo razglašena leta 2003, le šest let po svoji smrti.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Akcija
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€ 29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh