Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Janez Cigler: Zbrano delo 1

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 14. 10. 2024 / 05:38
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.10.2024 / 20:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Janez Cigler: Zbrano delo 1
Ciglerjevo Zbrano delo je uredila Andrejka Žejn. FOTO: Ivo Žajdela

Janez Cigler: Zbrano delo 1

Založba ZRC je izdala prvo knjigo Zbranega dela Janeza Ciglerja in prevod knjige Rudolfa M. Kloosa Uvod v epigrafiko srednjega in zgodnjega novega veka.

Zbrano delo, 1. knjiga. Pripovedništvo / Pesmi

Prva knjiga Zbranega dela Janeza Ciglerja vsebuje daljši pripovedni opus in pesmi Janeza Ciglerja. Med pripovednimi deli izstopa Sreča v nesreči (1836) kot točka prehoda v izvirno slovensko pripovedništvo. Njeno simbolno vlogo v slovenski literaturi dopolnjujejo interpretacije, ki se vse od začetka 20. stoletja dopolnjujejo in so v Zbranem delu aktualizirane v luči primerjave s sočasnimi literarnimi tokovi. V Deteljici (1863) ter Kortonci (1866) je v nasprotju z uveljavljenim pogledom, da posnemata Srečo v nesreči, prepoznan odmik od Ciglerjeve prve pripovedi z vidika idejnosti in vsebinskih razširitev.

Legendarno-literarno Življenje svete Heme (1838) je Ciglerjev avtorski spoj nemških in slovenskih virov o sveti Emi, svetnici narodnih skupnosti na avstrijskem Koroškem in v Sloveniji. Kot pesnik se je Cigler pridružil čbeličarjem in kasneje objavljal še v Bleiweisovih Novicah. Poleg pesmi, objavljenih v Kranjski čbelici in Novicah, prinaša Zbrano delo tudi dve Ciglerjevi neobjavljeni pesmi. Vsebinsko-zvrstno je pisal po večini basni v verzih in balade. Ciglerjevo Zbrano delo je uredila Andrejka Žejn.

Uvod v epigrafiko srednjega in zgodnjega novega veka

 Delo Uvod v epigrafiko srednjega in zgodnjega novega veka avtorja Rudolfa Kloosa je temeljni pregledni priročnik na temo področja, ki je na Slovenskem povsem podhranjeno tako v metodološkem kakor tudi vsebinskem smislu. Delo prinaša pomembne metodološke poudarke, ki ponujajo dragoceno osnovo za delo v epigrafiki, zasnovano pa je tako, da je lahko v pomoč tako začetnikom, ki se z epigrafiko srečujejo prvič, kakor tudi izkušenim strokovnjakom, ki želijo dobiti nekoliko temeljitejši vpogled v posebnosti epigrafskih (in tiskarskih) tipografij, značilnosti rokodelskih postopkov, ki so bili del celotnega procesa nastanka epigrafskih spomenikov na različnih podlagah, pa tudi okoliščin, v katerih so ti spomeniki nastajali.

Nalaganje
Nazaj na vrh