Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jakec - največji skavtski orientacijski dogodek v letu

Za vas piše:
Meta Možina
Objava: 23. 10. 2012 / 21:00
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Jakec - največji skavtski orientacijski dogodek v letu

Logaški skavti so organizirali že 15. orietnacijski izziv Jakec. Udeležba je bila rekordna.

21. oktobra smo se skavti z vseh vetrov zbrali na že 15. tradicionalnem orientacijskem izzivu Jakec v Logatcu. Orientacijsko tekmovanje Jakec vsako leto organizirajo skavti iz Logatca. Ekipe lahko zbirajo med štirimi različnimi kategorijami, dve sta dnevni in dve nočni. V prvi vrsti je Jakec namenjen vsem skavtom iz Slovenije, včasih pa se jim pridruži tudi kakšna taborniška skupina. Letos pa smo med skavti iz okoli 45 stegov lahko opazili tudi ekipo skavtov iz zamejstva . Vsako leto je več tudi odraslih skavtov. Letos se nas je skupaj zbralo okoli 850, kar je največ doslej.

Na orientacijo so se prvi podali najmlajši – izvidniki in vodnice ter starejši, ki so se odločili za lažjo orinetacijo, imenovano Jakec. Za nočno orientacijo pa so se odločili tisti, ki jim dnevna orientacija ne predstavlja zadostnega izziva. Tudi Jakec2, ki se šteje za najtežjo kategorijo, je nočna orientacija. Tekmovalce je pred ali po teku čakal tudi teoretični preizkus znanja o orientaciji in vrisovanju točk na zemljevid, med tekom pa so morali poleg t. i. živih točk poiskati tudi nekaj »mrtvih«. V mešanih skupinah se pogosto zgodi, da mrtve točke fantje poiščejo sami, punce pa jih počakamo ob vznožju hriba: vse torej za hitrejšo pot do cilja, ki je tudi eden od ključnih podatkov pri določitvi zmagovalca. Upoštevajo se seveda tudi teoretični testi, najdene »mrtve« in »žive« točke ter dodatne točke pridobljene na delavnicah.
Soboto zvečer smo zaključili z Jakčevim žurom, skupaj s skupino Ana bend. V nedeljo pa smo Jakca slovesno zaključili s sveto mašo, ki jo je daroval Robi Friškovec, in razglasitvijo rezultatov ter podelitvijo (bogatih) nagrad.

V imenu organizatorjev se še zahvaljujem vsem skavtov iz različnih stegov po Sloveniji, ki vsako leto priskočijo na pomoč s sodelovanjem na točkah orientacije in vodenjem delavnic.

Kupi v trgovini

Novo
Vsa moja resnica je v Njem
Pričevanja
27,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh